Prima referire la austeritate: Iohannis anunță „reevaluarea” tuturor cheltuielilor bugetare

Laurentiu Gheorghe | 06.04.2020

În declarația de presă în care a anunțat prelungirea cu o lună a stării de urgență, Iohannis s-a referit și la criza economică care va genera „o creștere probabil semnificativă a deficitului bugetar”.

Pe aceeași temă

Iohannis a spus luni că „avem o criză care nu e doar una de sănătate, ci este o criză care afectează întreaga economie” și că inevitabil ne vom confrunta cu o creștere semnificativă a deficitului bugetar. Guvernul deja pregătește o rectificare bugetară pentru a acoperi cheltuielile majorate pentru sănătate și protecție socială.

În aceste condiții guvernul va trebui să „reevalueze veniturile în scădere dar și cheltuielile pe întregul an”, a spus Iohannis. „Va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor din banul public”, a avertizat Klaus Iohannis.

****

Săptămâna trecută, într-un interviu acordat HotNews.ro, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a spus că nu doar angajații din mediul privat trebuie să suporte costul crizei declanșate de epidemia de coronavirus, u milion dintre ei fiind deja în șomaj tehnici având contractele de muncă suspendate.

Întrebat în cadrul întâlnirii online de la HotNews.ro, dacă se ia în calcul o tăiere a salariilor bugetarilor, pe modelul 2010 al crizei economice, ministrul Finanţelor a răspuns că, din punctul său de vedere, costul actualei crize trebuie suportat de toată lumea, însă decizia o va lua guvernul.

„Aici eu vă spun doar o părere personală: este clar că trebuie ca acest cost al acestei crize să fie suportat de toată lumea, trebuie să fim solidari. Ce măsuri vor fi, cum vor fi luate, dacă vor fi luate, aceasta este o decizie pe care trebuie să o ia Guvernul, nu o iau eu singur. Din punctul meu de vedere, cred că trebuie să fim solidari cu toţii în acest moment, indiferent de domeniul în care provenim. Repet, este o părere personală”, a spus Cîţu. Întrebat dacă acestă solidaritate înseamnă si tăierea salariilor, el a precizat că „sunt multe forme de a reduce costurile aparatului public”.

„Nu ştiu ce decizie va lua Guvernul, dacă va lua o decizie, este posibil să fie ignorată opinia mea. Dar vă spun în acest moment este nevoie de solidaritate, pentru toată lumea, în toate domeniile. Vom vedea care va fi situaţia şi ce decizie se va lua”, a afirmat ministrul Finanţelor. Amintim că în 2010, în mandatul Guvernului Emil Boc, salariile au fost reduse cu 25% în tot sistemul public, în contextul crizei economice mondiale de la acel moment.

Totuși, premierul a precizat la Digi24 TV că „nu sunt luate în calcul tăieri de salarii și pensii”. De asemenea, întrebat de o posibilă restructurare de personal în sectorul bugetar, în contextul în care în privat aproape 800.000 de oameni au fost trimiși în șomaj tehnic, Florin Cîțu a spus că nu se discută acest lucru.

„Nu, în acest moment nu ne uităm la o restructurare a aparatului public”, a mai precizat ministrul, completând că totuși sectorul bugetar este ineficient.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22