Pe aceeași temă
„În Ordonanța de reținere, procurorii au reținut următoarea situație de fapt: În data de 16.10.2019, în jurul orei 19.45, în condiții de noapte, în timp ce se afla în Pădurea Rogozului – Valea Hotarului, situată în raza orașului Târgu Lăpuș – sat Rogoz, jud.Maramureș, inculpatul - în scopul sustragerii de material lemnos, în contextul depistării sale în flagrant de către victimă, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț, jud. Maramureș, pentru a-și asigura scăparea, dar și pentru păstrarea bunului sustras - l-a ucis prin împușcare pe pădurar cu arma aflată în acel moment în posesia și dotarea acestuia. În cursul zilei de astăzi, inculpatul urmează să fie prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă”, anunță Parchetul General, la peste opt luni de la uciderea pădurarului din Maramureș.
„Mai bine de 8 luni au trecut de la acțiunea Declic din imagine. Am protestat în fața Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și am cerut mutarea anchetei în cazul pădurarului mort la București. S-a și întâmplat asta, câteva zile mai târziu. Astăzi, unul dintre suspecții pentru uciderea pădurarului a fost reținut. Dacă dosarul rămânea la Maramureș, ar fi fost închis, pe motiv că pădurarul s-a împușcat singur, din greșeală”, scrie comunitatea Declic pe pagina sa de Facebook.
„Liviu Pop, pădurar în cadrul Direcției Silvice Maramureș, a fost ucis miercuri seara (16 octombrie 2019-n.r.) într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori. Din primele informații, pădurarul Liviu Pop a fost împușcat mortal, iar corpul acestuia, abandonat într-o vale, prezintă numeroase urme de agresiune fizică.(...) Liviu Pop avea 30 de ani, era angajat al Direcției Silvice Maramureș de șapte ani, era căsătorit și avea trei copii”, preciza în octombrie 2019 Romsilva într-un comunicat de presă.
Până în octombrie 2019, potrivit Romsilva, s-au înregistrat 16 cazuri de agresiune asupra personalului silvic care asigură paza fondului forestier administrat, iar între 2014 și 2018 au avut loc alte 168 de cazuri de agresiuni asupra personalului Romsilva care asigura paza pădurilor, în numeroase cazuri fiind necesară spitalizarea, în urma rănilor grave suferite.
Dosarul a fost preluat în noiembrie de Parchetul General.