Primari aleși în două tururi: Iohannis este de acord, Cioloș se va întâlni cu partidele

Iulian Popescu | 24.01.2016

Președintele Iohannis a declarat duminică că revenirea la alegerea primarilor în două tururi este foarte bună, dar acest lucru poate fi făcut de partide și de Guvern, cărora le-a urat să găsească cea mai bună soluție. Cioloș a anunțat că se va întâlni cu partidele. Nu exclude asumarea răspunderii.

Pe aceeași temă

 

"Ideea este, sigur, foarte bună. Întrebarea se pune dacă se mai poate, cu așa puțin timp înainte de alegeri, schimba legea. Asta este o decizie a partidelor parlamentare și, sigur, în oarecare măsură, a Guvernului. Eu le doresc să găsească cea mai înțeleaptă soluție", a declarat Iohannis, întrebat de jurnaliști, la Iași, ce părere are despre acest lucru.

 

Premierul Dacian Cioloş a anunțat și el, tot la Iași, că vrea să discute cu partidele parlamentare pe marginea alegerilor în două tururi.

 

Întrebat de jurnaliști dacă este posibilă varianta asumării răspunderii pe această reglementare, șeful Guvernului a declarat că nu o exclude.

 

Prim-ministrul a insistat, însă, că va discuta „cu partidele, întâi”. "Studiem toate posibilitățile", a adăugat Dacian Cioloș.

 

Potrivit unor surse, UNPR ar susține această variantă. În schimb, social-democrații afirmă în continuare că nu o agreează și că orice modificare făcută anul acesta ar fi neconstituțională.

În cadrul unei intervenții telefonice la Realitatea TV, deputatul PSD Florin Iordache a declarat că partidul său nu susține această variantă.

 

Declarațiile celor doi oficiali au fost făcute la Iași, unde amândoi au participat la festivitățile dedicate Micii Uniri.

 

Premierul revine asupra poziției declarate răspicat în urmă cu mai puțin de o săptămână, când PNL i-a cerut să promoveze o ordonanță de urgență pentru ca alegerea primarilor să se facă în continuare în două tururi de scrutin, nu în unul, așa cum au votat și social-democrații și liberalii anul trecut.

 

 "Este vorba despre o lege politică pe care Parlamentul a votat-o. Este deja o lege electorală modificată. S-a decis printr-o înţelegere politică. Guvernul pe care îl conduc este un guvern care nu este implicat politic şi nu cred că este democratic să modifice un guvern prin ordonanţă de urgenţă o lege politică", a spus Dacian Ciolos, săptămâna trecută, imediat după solicitarea PNL.

 

Zegrean: Legea alegerilor locale poate fi modificata cu un an inainte de alegeri

 

Presedintele CCR a declarat marti ca pot fi facute modificari pe legislatia electorala cu mai putin de un an inaintea alegerilor, in anumite conditii.

 

Nu spune asta Constitutia. (…) Cine poate stabili daca cu sase luni e democratic si cu cinci luni nu e democratic. Democratia nu se masoara nici in luni, nici in zile, democratia se masoara in lucruri bine facute”, a declarat Zegrean. El a admis ca pot fi facute modificari cu mai putin de un an inaintea alegerilor, daca nu sunt afectate anumite drepturi. “Un tur sau doua tururi sau zece tururi este o optiune politica. Constitutia spune ca trebuie sa fie alegeri libere, periodice si corecte. De aici incolo este la latitudinea politicienilor sa stabileasca”, a adaugat presedintele Curtii Constitutionale, potrivit Agerpres.

 

Președintele CCR a explicat modul în care a funcționat recomandarea Comisiei de la Veneția, din 2012, în contextul scandalului provocat atunci de USL: „Dacă nu se afectează, dacă se fac modificări bune, nu rele. Nu ştiu care ar fi o modificare bună, eu când spun asta mă refer dacă apar defecte în lege, dacă apar modificări care se bat cap în cap sau nu iese ceva cu buletinele… Noi am dat o decizie cu câţiva ani în urmă, în care am explicat ce înseamnă afectare, când poate să afecteze drepturi fundamentale”.

 

In ce priveste modificarea actelor normative prin OUG, Zegrean a aratat ca acest fapt nu este impotriva legii si a subliniat ca adoptarea unei Ordonante de Urgenta trebuie facuta numai in deplin acord cu Constitutia. De când ştiu eu, în România s-au adoptat vreo 1.000 de ordonanţe de urgenţă. Înseamnă că suntem total nedemocratici.  Comisia de la Veneţia a făcut o recomandare în care a spus că nu e bine să se modifice legile electorale cu un an înainte de data alegerilor sau într-un termen mai scurt. Noi am preluat această recomandare şi am scris şi noi în deciziile noastre, de nenumărate ori, dar până ieri nimeni nu a văzut asta”, a arătat Augustin Zegrean. O dezbatere in acest sens a fost provocata la inceputul acestei saptamani.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22