Pe aceeași temă
„Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, va vinde Primăriei Capitalei, cu 156 euro/mp, un teren preluat cu 6,7 euro/mp și care n-ar fi trebuit sub nicio formă să ajungă în circuitul civil al tranzacțiilor imobiliare” scriu jurnaliștii de la RISE Project.
„Afacerea lui Stefanescu - facuta, cap-coada, cu bunurile statului, in detrimentul statului - il va recompensa cu o rata a profitului de 2.200% (...) Cel mai mare pret identificat de RISE intr-o tranzactie de pe piata libera, facuta cu terenurile din aceasta zona in ultimii 15 ani, este de 70 de euro/mp: deci de doua ori mai mic decat cel oferit de Primaria Capitalei!", se arata intr-o ancheta publicata miercuri de RISE Project, in care sunt prezentate datele si documentele din care ar reiesi "tunul financiar care urmeaza sa il imbogateasca pe secretarul general interimar al partidului de guvernamant".
Conform sursei citate, totul a inceput in noiembrie 2013, cand, la initiativa fostului primar Sorin Oprescu, CGMB a hotarat exproprierea unor terenuri pentru extinderea Bulevardului Timisoara.
Cea mai mare dintre cele aproape 90 de parcele, un teren de 3,18 hectare, ii apartine lui Codrin Stefanescu si unei alte persoane. "Cum cei doi detin respectivul teren in raportul de 80%-20%, lui Stefanescu ii vor reveni 4 milioane, iar asociatei lui, 1 milion", scrie sursa citata, care prezinta mai multe facsimile.
In ancheta jurnalistilor de la RISE Project apare o adevarata increngatura de afaceri si interese, printre care si numele omului de afaceri Sorin Stanescu, nasul de cununie al fiului lui Liviu Dragnea.
La mijloc ar fi un teren achizitionat de Codrin Stefanescu si asociata lui, care pana in 2004 a apartinut statului roman, apoi a fost retrocedat Institutului Pasteur SA, preluata de la stat inca din 2000 si detinuta pana astazi de Sorin Stanescu. Instanta a decis insa ca retrocedarea s-a facut ilegal si a anulat titlul de proprietate, sentinta din 2011 fiind definitiva.
"Chiar daca titlul de proprietate a fost anulat inca de acum opt ani, niciun metru patrat din cele 107,9 hectare retrocedate ilegal nu s-a intors pana astazi in proprietatea statului! (...) Maruntit si imprastiat, de-a lungul anilor, prin contracte succesive de vanzare-cumparare, incheiate intre Institutul Pasteur SA si tot felul de terti, pamantul are, astazi, o constelatie intreaga de proprietari particulari", arata cu documente RISE Project.
Printre respectivii proprietari se numara si Codrin Stefanescu, care a confirmat pentru Digi24 informatiile inca din 2013, atunci cand CGMB a votat exproprierile pentru prelungirea Bulevardului Timisoara.
"Primarul general, Gabriela Firea, nu a raspuns la mesajele RISE, prin care am intrebat-o in ce faza se gaseste actiunea de expropriere a celor 90 de terenuri, care stau in calea extinderii Bulevardului Timisoara", mai precizeaza jurnalistii de la RISE Project.