Primarii anchetati sau condamnati pentru coruptie ar fi votati din nou de electorat

Silvia Simion | 08.04.2016

Sondajele de opinie arată că cetățenii români apreciază și DNA, și pe victimele acesteia, primarii cu dosare penale. Un sondaj de opinie INSCOP din 2014 releva praguri foarte apropiate ale încrederii exprimate în primăriile de care respondenții aparțin (44,4%) și în DNA (43,8%).

Pe aceeași temă

 

În prezent, aproape jumătate dintre primarii de municipii sunt anchetați de Direcția Națională Anticorupție, iar încrederea în DNA a ajuns la 60 de procente.

 

Cu toate acestea, primarii anchetați de DNA ar putea obține cu ușurință un nou mandat, aceștia bucurându-se de o intenție de vot a electoratului care ar lăsa cu mult în urmă orice alt contracandidat.

 

SORIN OPRESCU – suspendat ca autostrada din promisiunile electorale

 

 

Primul mandat l-a câș­ti­gat în 2008, cu o stra­te­gie antisistem. După pa­tru ani de inaugurat pro­iectele începute de pre­de­cesorii săi, Opres­cu câș­tigă al doilea mandat în­că din primul tur, cu 54,79%. În iunie 2015, DNA i-a legat mai întâi „mâna dreaptă“, pe con­silierul său Solomon Wi­gler, prins în flagrant în timp ce primea mită 25.000 de euro. În sep­tembrie 2015, Sorin Oprescu era reținut de DNA pen­tru luare de mită, exact aceeași sumă ca în cazul con­si­lierului său: 25.000 de euro. Conform comunicatului DNA, între 2013 și 2015, în administrația locală din Mu­nicipiului București s-a format un grup de func­țio­nari care condiționa acordarea contractelor publice de că­tre primărie de plata unei părți din profitul brut că­tre primarul general Sorin Oprescu (10% din valoarea contractelor). După reținerea lui Oprescu, mai mulți lideri politici i-au cerut demisia, dar acesta a refuzat, făcând apel ca alegătorii să aibă încredere în el. Câteva zile mai târziu, a fost suspendat din funcție de către pre­fectul Capitalei. Sondajele îi dădeau în august 2015, îna­inte de a fi arestat, o cotă de încredere de 38%.

 

NECULAI ONȚANU – generalul primar din partidul generalilor

 

 

A condus Primăria Sec­to­rului 2 timp de 15 ani. În 2007, a fost avansat general, iar în 2010 a de­venit doctor în științe mi­litare și informații la Academia Națională de Informații, unde Gabriel Oprea conducea școala doc­torală. Asocierea lui Onțanu cu Oprea a fost vi­zibilă din momentul ru­perii de PSD pentru a crea „partidul ge­ne­ra­li­lor“. Când Oprea a de­mi­sionat din funcția de președinte al UNPR, Neculai On­țanu era stabilit urmaș. În pragul alegerilor interne, On­țanu a fost reținut de DNA și apoi arestat din cauza unui teren pe care procurorii susțin că l-ar fi primit drept mită și pe care l-ar fi dat mai departe lui Gabriel Oprea, prin intermediul unei avocate, nepoată a fos­tului ministru. În prezent este suspendat din funcție. Cu toate acestea, 64% din locuitorii Sectorului 2 cred că primarul suspendat a făcut o treabă bună, iar 42% declară că au încredere în el, conform celui mai recent sondaj de opinie Sociopol, realizat în perioada 10–20 martie, deci după arestarea lui Neculai Onțanu. Altfel spus, dacă ar candida din nou, ar putea obține lejer un nou mandat de primar. Al cincilea!

 

ANDREI CHILIMAN – prejudiciu uriaș, încredere 45%

 

 

Primar al Sectorului 1 din 2004, când a câștigat ale­gerile sub sloganul „Ali­anța de familie bună“. Pe afișul electoral, Tra­ian Băsescu era pater fa­miliae, înconjurat de can­didații la primăriile de sectoare. În iunie 2015, Andrei Chiliman a fost reținut de DNA sub acuzația că în perioada 2006-2015 a atribuit con­tracte în mod pre­feren­țial unei firme care tre­buia să plătească comisioane către primar, dar și către angajați ai primăriei. Chiliman este acuzat de trafic de influenţă, că ar fi încasat ilegal 10 milioane de euro, prejudiciul din dosar fiind stabilit la 670 de milioane de euro. Instanța i-a interzis să ocupe funcția de pri­mar pe durata controlului judiciar. În octombrie 2015, DNA i-a deschis un nou dosar, pentru abuz în serviciu și complicitate la distrugere a monumentului istoric Pa­latul Știrbei. La sfârșitul anului trecut, Andrei Chi­li­man le-a cerut magistraților să poată contesta la CCR in­terdicția de a-și relua funcția de primar. Cererea i-a fost respinsă, judecătorii extinzând cu încă 60 de zile controlul judiciar. Cu toate acestea, în sondajul So­ciopol, Andrei Chiliman este cotat cu 45% încredere.

 

CRISTIAN POPESCU PIEDONE – singurul primar bucureștean care a demisionat

 

 

Ales primar al Sectorului 4 în 2008, pe listele Par­tidului Conservator, Cris­tian Popescu Piedone a câștigat al doilea mandat în 2012 susținut de USL, lăsând cu ochii-n soare UNPR, după ce co­che­ta­se cu acesta jumătate de an, și părăsind PC. A ob­ținut de zece ori mai mul­te voturi decât con­tracandidatul său de la PDL. Piedone a de­mi­sio­nat din funcție în no­iem­brie 2015, la aproape o săptămână după tragedia de la clubul Colectiv, aflat în Sectorul 4. La trei zile după demisie, a fost arestat sub învinuirea că şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, încălcând dis­po­ziţiile legale privind apărarea împotriva incendiilor și a emis autorizația de funcţionare a clubului prin ates­tarea unor condiții care nu corespundeau ade­vă­ru­lui. Ulterior, a fost eliberat din arest și pus sub control judiciar, cu o cauțiune de 1,5 milioane lei. A contestat cauțiunea și a câștigat, iar în luna ianuarie i-a fost ri­di­cat și controlul judiciar. În prezent, Cristian Popescu Piedone este cotat în sondaje cu 48% încredere. Nu a fă­cut deocamdată niciun anunț cu privire la intențiile sale de a candida pentru un nou mandat de primar.

 

LIA OLGUȚA VASILESCU – pâine și circ pentru craioveni

 

 

Lansată în politică de că­tre Corneliu Vadim Tu­dor, Lia Olguța Vasilescu a devenit membru PSD în 2007, unde a avut o ca­rieră fulminantă. Du­pă un mandat de de­pu­tat, în 2012 a ajuns pri­mar al Craiovei. Stilul „în­drăzneț“, mai mult chiar decât plagiatul din teza de doctorat, i-a cres­cut notorietatea. A fost reținută de DNA săp­tămâna trecută, acum fiind plasată în arest la domiciliu, dar fără să fie suspendată din funcția de primar. Procurorii o acuză de luare de mită, anumiți oameni de afaceri i-ar fi cumpărat materiale electorale și ar fi acoperit costul de organizare a concertului lui Goran Bregovici de la lansarea candidaturii sale. DNA susține că primarul Olguța Vasilescu ar fi cerut de la diverși oameni de afaceri cu care primăria avea contracte peste 500.000 de lei pentru o asociație nonprofit, sumele fiind fo­losite pentru reabilitarea fațadelor unor clădiri din cen­trul Craiovei, din aceste acțiuni ea câștigând in­clusiv capital electoral. Lia Olguța Vasilescu era can­didatul PSD și pentru alegerile locale din acest an, fi­ind cotată cu cele mai mari șanse.

 

RADU MAZĂRE – mită în numele săracilor

 

 

Primar al Constanţei din 2000, Radu Mazăre a fost trimis în judecată și este cercetat în mai mul­te dosare de corupţie. A fost arestat timp de o lună și jumătate în pri­măvara anului 2015, de­misionând din funcție în timpul arestului. Du­pă ce a fost eliberat, n-a mai avut prezențe pu­bli­ce decât cu ocazia pre­zentării la termenele din procese. DNA îl acuză pe Radu Mazăre că, în perioada 2006-2009, a solicitat și a primit în jur de 2 milioane de euro de la re­pre­zen­tan­ții a două societăți comerciale, pentru a le emite do­cumentația de urbanism necesară dezvoltării unui mall în Constanța. Săptămâna trecută a fost trimis în ju­de­cată într-un alt dosar, alături de fratele său, acu­zația fiind de luare de mită din partea omului de afa­ceri Mor­genstern Avraham, acesta fiind de asemenea tri­mis în judecată. Mazăre a lansat, la începutul ­lui 2011, programul de construire de locuințe mo­du­lare din Campusul Social Henri Coandă și, pentru a-i facilita omului de afaceri câștigarea proiectului es­ti­mat la 10 milioane euro, a primit mită 175.000 de eu­ro, printr-un circuit ascuns, în contul său și al fratelui, susțin procurorii.

 

GHEORGHE NICHITA – primarul cu năbădăi

 

 

Primarul Iașiului e acu­zat de DNA de abuz în ser­viciu, după ce a pus po­liția locală să îi ur­mă­rească amanta, dar și în­tr-un alt dosar, în care este acuzat că a primit 10% din valoarea unui contract încheiat de pri­mărie cu UTI, firma ce tre­buia să asigure ma­na­gementul traficului în oraș. A fost ales pentru pri­ma oară în anul 2003, după ce Constantin Si­mi­rad a părăsit funcția pentru un post de ambasador. De atunci, PSD a controlat Primăria Iași, fără ni­cio emoție în alegeri. După ce a fost arestat, Nichita le adresa ie­șe­nilor o scrisoare deschisă în care le spunea că „ra­țiu­nea pentru care a muncit“ timp de 12 ani ca primar a fost să le fie alături, să-i asculte și să-i în­țeleagă, să construiască împreună orașul care le este casă tuturor.

 

GHEORGHE ȘTEFAN – penalti pentru faultarea statului

 

 

Ales pentru prima oară în 2004 primar al mu­ni­cipiului Piatra Neamț, iar în 2008 a câștigat ale­gerile locale cu 80% din voturi. Cel de-al treilea mandat nu a fost fi­na­li­zat, Gheorghe Ștefan, zis „Pinalti“, renunțând la funcție în martie 2015, în timp ce se afla în ares­tul poliției în do­sarul Microsoft. De cu­rând, pri­ma instanță s-a pro­nun­țat în acest do­sar, condamnându-l la 3 ani și jumătate de închisoare cu exe­cutare și returnarea sumei de 4 milioane de euro pe care ar fi primit-o mită pentru contractele pe care Microsoft le-a semnat cu statul. Ștefan mai are alte trei dosare penale pe rolul instanţelor. Într-un sondaj de la începutul acestui an, 28% dintre in­ter­vie­vați de­clarau că au foarte mare încredere în fostul primar.

 

ROMEO STAVARACHE – suspendat de două ori în doi ani

 

 

Primarul municipiului Ba­cău a câștigat alegerile din 2004, iar din 2014 încoace a fost suspendat de două ori din funcție. Romeo Stavarache fusese pus sub control judiciar, fiind acuzat că a atribuit nelegal locuințe unor sub­alterni. A încălcat con­dițiile impuse și a fost arestat preventiv (in­clusiv la domiciliu) timp de șapte luni. A revenit la primărie în februarie 2015. În vara aceluiași an, a fost acuzat de luare de mită în perioada 2008-2011, când ar fi primit suma totală de 2,3 milioane de lei de la diverși oameni de afaceri. La începutul lunii martie, a fost plasat, din nou, în arest la domiciliu și suspendat pentru a doua oară. În prezent se află sub control judiciar, cu in­terdicția exercitării funcției de primar.

 

TUDOR PENDIUC – 22 de ani primar al unui oraș anchilozat

 

 

Este unul dintre cei mai longevivi primari, fiind ales pentru prima oară în 1992, dar Piteștiul ara­tă aproape la fel ca îna­inte de 1989. În no­iem­brie 2014, Tudor Pendiuc a fost arestat preventiv, fiind acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Primarul ar fi încheiat un contract pri­vind transportul public local, în urma căruia a pri­mit un apartament în București pe numele fiicei sa­le. Prejudiciul creat regiei de transport local se ridică la un milion de euro. A stat nouă luni în arest pre­ven­tiv, după care și-a reluat funcția de primar. Pendiuc a primit de curând vizita președintelui PSD, Liviu Drag­nea. Pendiuc susține că „și la vară tot el va fi pri­mar“, conform publicației locale atitudineinarges.ro.

 

CONSTANTIN BOȘCODEALĂ – primar longeviv demis de condamnare

 

 

A condus Primăria Mu­nicipiului Buzău din 1996. În 2013, a fost tri­mis în judecată pentru abuz în serviciu pentru că a finanțat, ilegal, echi­pa de fotbal Gloria Bu­zău, cu 1,6 milioane de lei. În primă instanță, fu­sese condamnat la cinci ani de închisoare cu exe­cu­tare. La 1 martie, a pri­mit sentința definitivă – trei ani de închisoare cu suspendare. Prefectul ju­dețului Buzău l-a demis din funcție. Boșcodeală are interdicția să mai ocupe funcţia de primar pentru o perioadă de cinci ani, conform unei decizii a Curţii de Apel Braşov. Constantin Boșcodeală este trimis în ju­decată pentru abuz în serviciu într-un alt dosar pri­vind preluarea nelegală a unui teren de 33 de hectare de la o stațiune de cercetare din Buzău.

 

GHEORGHE HÂNSĂ – trei mandate și o condamnare, alături de fiu

 

 

Primarului orașului Cer­navodă, Gheorghe Hân­să, a fost condamnat la sfârșitul lunii martie la o pedeapsă de 3 ani şi 8 luni închisoare cu exe­cu­tare de către Curtea de Apel Constanța, deși în urmă cu doi ani fusese achi­tat de Judecătoria Med­gidia. Hânsă tocmai primise susținerea PNL pentru a candida la func­ția de primar pentru al patrulea mandat la ale­ge­rile de anul acesta. Primarul din Cernavodă, în vârstă de 70 de ani, a fost condamnat pentru abuz în serviciu în formă continuată întrucât, în perioada 2005–2008, a prejudiciat bugetul local cu suma de 28 de miliarde de lei vechi, în urma încheierii unor acte adiţionale cu firma fiului său. Acesta fost, de asemenea, condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare.

 

Marian Vanghelie, in fata unui nou mandat

 

 

Conform unor informatii aparute in presa Marian Vanghelie, cercetat pentru fapte de coruptie, va candida din nou la Primăria Sectorului 5, desi a avut deja 4 mandate de primar. Vanghelie incearca sa readuca la viata Partidul Dreptăţii Sociale (PDS), al carui lider va deveni. Conform sondajelor de opinie, Vanghelie are mari sanse sa castige, fiind situat inaintea candidatilor propusi de PNL si PSD.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22