Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, plasat sub control judiciar pentru 60 de zile

L. G. | 15.12.2022

Primarul Mihai Chirica a fost plasat de procurorii DIICOT sub control judiciar pentru 60 de zile, după audierea mai multor angajaţi ai Primăriei Iaşi, cercetaţi cu privire la autorizarea unor construcţii.

Pe aceeași temă

Edilul Mihai Chirica a declarat jurnaliştilor la ieşirea de la audieri că se simte obosit şi dezamăgit, precizând că i s-a adus la cunoştinţă faptul că are calitatea de inculpat.

„A fost extins cazul din 2020 al domnului Cristin Zamosteanu (un dezvoltator imobiliar din Iași - n.r.), Este o problemă legată de urbanism. Este acelaşi blestem care urmăreşte de multă vreme situaţia din Iaşi. Mi s-a adus la cunoştinţă întâi calitatea de suspect, apoi cea de inculpat. Nu am voie să interacţionez cu cei de la Direcţia Urbanism din cadrul primăriei în următoarea perioadă", a afirmat Mihai Chirica.

Audierea lui Mihai Chirica la sediul DIICOT din iaşi a început în jurul orei 19.00 şi s-a finalizat aproape de miezul nopţii.

Surse judiciare afirmă că în acelaşi dosar a fost pus sub control judiciar şi arhitectul-şef al oraşului, Alexandru Mustaţă.

În cursul serii a fost audiată de procurori şi secretarul Consiliului Local, Denisa Ionaşcu.

Ea a declarat la ieşirea de la audieri că a răspuns la toate întrebările procurorilor, adăugând că fiecare dintre cei chemaţi în faţa anchetatorilor ştie ce acte a semnat.

„Nu vă pot răspunde ce calitate am. Am dat declaraţii şi am răspuns la toate întrebările anchetatorilor. Fiecare ştie ce a făcut. Nu pot să vă precizez despre ce dosar imobiliar este vorba, a trebuit să dau declaraţii doar despre câteva înscrisuri din dosar semnate de mine. Este vorba despre dezvoltatorul despre care ştiţi deja (Cristin Zămosteanu – n.r.). Am înţeles că sunt şi alte probe la dosar, fiecare ştie ce a semnat. Sunt la dispoziţia anchetatorilor oricând", a afirmat Denisa Ionaşcu.

Chirică și-a delegat atribuțiile

Edilul Iașiului a precizat că în perioada în care se află sub control judiciar îşi va delega atribuţiile. El a anunţat, totodată, că va contesta în instanţă decizia procurorilor de a-l plasa sub control judiciar.

„Există o oarecare dezamăgire, din perspectiva aceasta, pentru că nu e tocmai aşa cum se vorbeşte. Asta se va demonstra mai departe în instanţă. E oboseală şi puţin cam mult stres pentru această situaţie", a mai declarat primarul, citat de Agerpres.

Potrivit avocatului acestuia, Mihai Chirica este cercetat pentru opt înscrisuri legate de urbanism, şapte fapte de abuz în serviciu şi unul de uzurpare.

Anterior audierilor de la sediul DIICOT, care au durat aproape patru ore, primarul a petrecut alte opt ore la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi. Printre cei care au fost audiaţi până acum se numără primarul Mihai Chirica, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, care acum este şef Serviciu Relaţii Comunitare şi Politici Publice, mai mulţi angajaţi de la Serviciul Juridic, Direcţia de Urbanism, precum şi secretarul Consiliului Local, Denisa Ionaşcu.

Acuzațiile aduse de procurori

Conform procurorilor, faptele vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţie de către dezvoltatori imobiliari care s-ar fi folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism. Chirica este vizat în cel puțin alte două dosare penale deschise de DNA și DIICOT.

"Activităţile sunt efectuate în continuarea cercetărilor într-o cauză privind constituirea unui grup infracţional organizat şi vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii de către dezvoltatori imobiliari, care s-ar fi folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism", a transmis DICOT.

Surse apropiate anchetei spun că ar fi vorba despre edificarea restaurantului Veranda pe clădirea Halei Centrale, dar si de alte tranzacții imobiliare legate de Hala Centrală, scrie Ziarul de Iași.

Iniţial, Primăria respinsese proiectul în anul 2016. Un an mai târziu a fost de acord cu restaurantul, iar în luna martie a aceastui an a apărut un certificat de urbanism pentru intrare în legalitate a unor lucrări executate pe acoperişul clădirii.

Chirica, cercetat și în alte dosare

În aprilie 2021, Mihai Chirica a fost inculpat de DIICOT într-un dosar vizând o afacere cu un teren din centrul orașului, el susținând că este nevinovat și are "conștiința împăcată în fața ieșenilor și a lui Dumnezeu". Primarul Mihai Chirica este acuzat de omisiunea sesizării organelor judiciare, anchetatorii având indicii că primarul ar fi știut că un teren situat în zona Sărărie din municipiu face obiectul unor tranzacţii dubioase.

Atunci, Chirica a anunțat că se autosuspendă de la conducerea filialei Iași a PNL și că se va "concentra pe activitatea administrativă". Reacția sa a venit atunci la o zi după intervenția președintelui Klaus Iohannis, care spunea că va cere o reacție a PNL în cazul lui Mihai Chirica, inculpat pentru corupție, și a șefului CJ Iași, Costel Alexe, urmărit și el penal de DNA.

În februarie 2022, Mihai Chirica a fost plasat de DNA sub control judiciar pentru 60 de zile, pentru fals intelectual în formă continuată și instigare la uzurparea funcției. În același dosar este urmărit penal și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu.

Conform procurorilor DNA, Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu ar fi dispus/ semnat documente cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași. Blocul ar fi fost construit și intabulat ilegal, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație, fiind încălcat planul urbanistic zonal.

Potrivit DNA, intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi făcut cu sprijinul conducerii și al unor funcționari din cadrul autorității publice locale, în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției, datat 10.10.2018, emis de municipiul Iași.

Procurorii spuneau că pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcției ar fi existat trei variante diferite din punct de vedere al conținutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având același număr de înregistrare și aceeași dată. Emiterea certificatului a creat, pentru societatea beneficiară, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară și de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil, arată DNA.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22