Pe aceeași temă
Preşedintele USR, Dan Barna, şi preşedintele USR Bucureşti, Roxana Wring, au cerut vineri demisia primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, după decizia Curţii de Apel Bucureşti privind anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare a Companiilor Municipale. Acestui apoel i s-a alturat și PNL.
"Gabriela Firea este singurul vinovat pentru acest dezastru. (...) Nu mai are căderea morală să fie reprezentantul bucureştenilor", a spus Wring.
Și PNL solicită demisia imediată a primarului Capitalei, Gabriela Firea, pentru haosul pe care l-a introdus în administrația locală.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, susține, după ce Curtea de Apel București a decis că firmele municipale au fost înființate ilegal, că primarul Capitalei ar trebui să își dea demisia.
"Companiile municipale infiintate de Firea au fost declarate ilegale de Curtea de Apel Bucuresti. Firea, trebuie sa-si dea demisia din functia de Primar General! Dupa doi ani de mandat a facut Bucurestiul praf. #FireaPSD #Demisia!", a scris Ionel Dancă pe Facebook.
La rândul său, preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, a cerut Primăriei Capitalei şi primarului general suspendarea de urgenţă a activităţii companiilor municipale şi a afirmat că urmează ca acestea, conform legii şi conform unor hotărâri care vor veni în perioada imediat următoare, să fie desfiinţate.
„PNL Bucureşti salută decizia instanţei de a anula hotărârea de consiliu prin care se înfiinţează cele 22 de companii municipale. PNL Bucureşti cere de urgenţă Primăriei Bucureşti, primarului general şi administraţiei şi celor care sunt astăzi responsabili în aceste companii suspendarea de urgenţă a activităţii companiilor, urmând ca aceste companii, conform legii şi conform unor hotărâri care vor veni în perioada imediat următoare, să fie desfiinţate. Sigur că se pune problema cine este responsabil pentru prejudiciul creat prin înfiinţarea acestor companii, sunt aproape 2,7 miliarde de lei care, în toată această perioadă, au fost alocaţi sau s-a decis alocarea acestor bani către aceste companii, fie sub formă de împrumuturi, fie sub formă de măriri de capital, de asemenea sunt foarte multe cheltuieli făcute de aceste companii. Cred că şi doamna primar general şi consilierii care au votat înfiinţarea acestor companii trebuie să dea nişte explicaţii publice şi oricum aşteptăm demisia acestora, fiind responsabili de această situaţie”, a spus Buşoi într-o conferinţă de presă.
Nu în ultimul rând, Ciprian Ciucu, unul dintre consilierii generali ai PNL, a cerut Guvernului să o demită imediat pe Speranţa Cliseru din funcţia de prefect al Capitalei.
„Guvernul României trebuie să o demită imediat pe Speranţa Cliseru din funcţia de prefect al Capitalei pentru că a eşuat în a constata ilegalitatea delegării serviciilor către companiile municipale înfiinţate ilegal de către Gabriela Firea, cu toate că i s-a atras repetat atenţia de către Opoziţie! Mai mult, în şedinţele CGMB, pe vremea în care nu era încă prefect, dar făcea parte din echipa Firea, s-a pronunţat de mai multe ori în favoarea înfiinţării acestor companii fără respectarea legii, în sensul fundamentării legale greşite, la articolul care prevedea posibilitatea luării deciziei cu majoritatea voturilor membrilor CGMB şi nu cu două treimi, aşa cum prevede în mod clar şi explicit Legea administraţiei publice locale”, precizează Ciucu, în postarea de pe Facebook.
El mai susţine că „Speranţa Cliseru, care este omul de casă al familiei Firea – Pandele, a dat concurs şi a fost angajată la PMB pe o funcţie publică tocmai pentru a putea fi delegată din funcţia publică în funcţia de prefect al Capitalei”.
Curtea de Apel Bucureşti a decis joi anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare a Companiilor Municipale, a anunţat Uniunea Salvaţi România, prin intermediul unui comunicat.
"Curtea de Apel Bucureşti a decis astăzi anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare ale Companiilor Municipale. Soluţia este definitivă şi vine la capătul unui proces iniţiat de USR Bucureşti în anul 2017. Consilierii municipali USR au contestat înfiinţarea acestor companii pe motiv că hotărârile au fost adoptate ilegal. Mai precis, ele au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, şi nu cu votul a două treimi, aşa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte care privesc patrimoniul Capitalei", a precizat sursa citată.