Pe aceeași temă
"Primele şase aeronave F 16 Fighting Falcon care poartă pe fuselaj însemnul tricolor al Forţelor Aeriene Române vor fi preluate oficial din Portugalia mâine, 28 septembrie. Deşi ezit să folosesc cuvinte mari, atunci când vorbesc despre achiziţii, fie ele şi majore, trebuie să spun că mâine va fi o zi cu adevărat istorică pentru România şi armata sa", a transmis ministrul Motoc acum cateva zile.
Romania va cumpara din Portugalia 12 avioane F-16. Avioanele nu sunt noi, ele au mai fost folosite, insa sunt modernizate si aduse la zi in privinta tehnologiei.
Ministrul Apararii a anuntat acum cateva luni ca Romania va cumpara o noua serie de avioane F-16, dincolo de cele 12 aeronave cumparate din Portugalia.
Conform ministerului, primele şase aeronave F-16 MLU M5.2 au sosit în România pe 29 septembrie, următoarele trei vor sosi la sfârşitul anului, iar ultimele trei vor intra în dotarea Armatei României în cursul anului 2017.
Conform MApN, F-16 Fighting Falcon reprezintă o platformă interoperabilă cu cele din NATO şi care a fost testată în luptă. A fost produs în peste 4.500 de exemplare, este în dotarea a 27 de state (dintre care 10 sunt membre ale NATO), ceea ce asigură accesul la o piaţă foarte dezvoltată a echipamentelor, pieselor de schimb şi serviciilor de sprijin logistic, traduse în costuri de întreţinere avantajoase. Niciun alt tip de avion de luptă nu beneficiază de un număr atât de mare de furnizori de piese de schimb.
Aeronavele sunt fabricate între anii 1981 şi 1983 şi au parcurs programe succesive de modernizare, ajungând la varianta F-16 MLU M5.2. Resursa medie de zbor rămasă este de 4.500 de ore, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate, diferind de la o aeronavă la alta. Pentru un ritm de zbor de circa 200 ore pe an, avioanele pot fi menţinute în serviciu aproximativ 20 de ani. Resursa tehnică a acestor aeronave poate fi prelungită de la 8.000 până la 10.800 de ore de zbor, mai arata MApN.
[Sursa foto: MApN]