Primii cinci candidati pentru functiile de procuror general si sef DNA, intervievati astazi: Gheorghe Cornescu, Constantin Claudiu Dumitrescu, Elena Hach, Vasile Ionita si Ioan Irimie

Fara Autor | 23.10.2012

Pe aceeași temă

Primii cinci procurori candidati pentru functiile de procuror general al Romaniei si sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) sunt intervievati marti de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, alaturi de patru membri ai unei comisii stabilite pentru selectia magistratilor pentru cele doua posturi, informeaza Mediafax.

Candidatii au fost convocati in ordine alfabetica, astfel ca marti vor fi audiati primii cinci de pe lista, respectiv procurorii Gheorghe Cornescu, Constantin Claudiu Dumitrescu, Elena Hach, Vasile Ionita si Ioan Irimie.



La interviu, ministrul Justitiei este sprijinit de un procuror de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, un procuror de la Directia Nationala Anticoruptie, un procuror specialist in management judiciar, de pe lista Institutului National al Magistraturii si un psiholog recomandat de Institutul National al Magistraturii.

Centralizarea rezultatelor interviului, cuprinse in fisele individuale de evaluare, se realizeaza de catre ministrul Justitiei, punctajele astfel obtinute de catre procurorii participanti fiind confidentiale si utilizate ca un reper in formularea propunerilor de numire in functie, pe care ministrul Justitiei le va inainta Presedintelui Romaniei, ministrul avand un drept exclusiv si suveran in actul decizional.

Primul audiat marti este Gheorghe Cornescu, care a fost procuror militar in cadrul Parchetului Militar Teritorial Bucuresti, ulterior detinand functia de procuror sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare intre 8 septembrie 1997 si 6 iunie 2001.

In octombrie 2010, presedintele Traian Basescu a semnat decretul privind acordarea gradului de general de brigada - cu o stea, in retragere, pentru colonelul in retragere Cornescu Gheorghe. In 2011, Cornescu a fost sef serviciu in cadrul parchetului instantei supreme, in prezent procuror simplu.

Al doilea candidat audiat este Claudiu Dumitrescu. El este detasat de la DNA la conducerea DLAF, pozitie ocupata din august 2010. Pana la detasarea la Departamentul de Lupta Anti-Frauda, Claudiu Dumitrescu a fost seful Serviciului de Combatere a Infractiunilor de Coruptie Impotriva Intereselor Financiare ale Comunitatilor Europene din cadrul Sectiei I de Combatere a Coruptiei din DNA.

Dumitrescu a lucrat ca procuror la Campina, apoi prim-procuror la Sinaia, iar in 2003 a ajuns procuror la Parchetul National Anticoruptie, devenit directie.

Acesta a instrumentat cateva dosare de coruptie cunoscute, precum cel al fostului ministru Decebal Traian Remes ("Caltabosul"), al fostului senator Serban Bradisteanu si dosarul Steaua-U Cluj ("Valiza").

Elena Hach este procuror la Parchetul Curtii de Apel Brasov. S-a nascut la 15 iunie 1972, in Brasov. A absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, apoi a fost consilier juridic, intrucat a refuzat un post de judecator, ulterior intrand in Baroul de Avocati Bucuresti. A profesat pana in 1998, dupa care s-a mutat la Brasov, iar in perioada 2002 - 2005 a detinut functia de prim-procuror delegat al Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov.

In iunie 2005, Elena Hach a fost numita sef al Serviciului Legislatie si Documentare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, fiind si formator la Scoala Nationala de Grefieri. In noiembrie 2007, a fost detasata in Italia, la Roma, ca magistrat de legatura cu atributii in domeniul cooperarii judiciare internationale. La intoarcerea in tara a preluat un post de procuror la Parchetul Capitalei, ulterior fiind numita procuror la Parchetul Curtii de Apel Brasov. Ea a candidat pentru postul de reprezentant in CSM al procurorilor parchetelor curtilor de apel, pozitie castigata de George Balan (suspendat ca urmare a acuzatiilor ce i-au fost aduse de DNA-n.r.). Si candidatura ei la Inspectia Judiciara a CSM a fost respinsa.

La alegerile locale din iunie, Elena Hach a fost presedintele Biroului Electoral Judetean Brasov.

In timpul tensiunilor din vara anului 2010, Elena Hach a participat, alaturi de Mona Pivniceru, la discutiile privind legea salarizarii. In 15 octombrie 2010, la Ministerul Muncii au avut loc dezbateri privind salarizarea, participand judecatorul Dan Lupascu - din partea Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Constantin Nicolae - director DLDC, magistratii Mona Pivniceru si Elena Hach - din partea AMR, judecatorii Natalia Roman si Madalina Afrasinei- de la UNJR, procurorul Constantin Sima - de la APR.

Vasile Ionita este procuror sef al Serviciului de combatere a macrocriminalitatii economico-financiare din DNA.

Ioan Irimie a fost seful Serviciului Teritorial Cluj al DNA, el fiind revocat din aceasta functie in 2005 de catre procurorul sef al Directiei, Daniel Morar. Irimie a detinut apoi functia de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Sibiu, in prezent fiind procuror DNA la Cluj.

In 15 octombrie 2012, a expirat termenul pentru depunerea proiectului privind exercitarea atributiilor specifice functiilor de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

"Toti candidatii inscrisi pentru functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si pentru cea de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie si-au depus proiectele. Conform calendarului revizuit si publicat pe pagina de internet a MJ la data de 20 septembrie, procedura privind selectia pentru functia de procuror general al Romaniei si procuror sef al DNA va continua astfel: interviul va fi sustinut de procurorii care participa la selectie in perioada 23-25 octombrie2012; rezultatele selectiei se vor afisa la sediul MJ si se vor publica pe pagina internet a acestuia, la data de 1 noiembrie 2012", anunta MJ.

In 5 octombrie, Ministerul Justitiei a publicat lista candidatilor pentru functiile de procuror general si sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pe aceasta figurand 11 candidati, printre care Codruta Kovesi, Tiberiu Nitu si Claudiu Dumitrescu.

Potrivit listei, pentru functia de procuror general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) s-au inscris: magistratul militar Gheorghe Cornescu, Elena Hach, Gheorghe Mota, Tiberiu Nitu, fost prim-adjunct al procurorului general al Romaniei Codruta Kovesi, Constantin Sima, Viorica Stoica. Sima si Stoica s-au inscris si pentru functia de procuror-sef al DNA.

Pentru sefia DNA s-au inscris: Claudiu Dumitrescu, detasat in functia de sef al Departamentul de Lupta Anti-Frauda (DLAF), Codruta Kovesi, detasata la Ministerul Afacerilor de Externe (MAE), Vasile Ionita, Ioan Irimie si Paula Tanase.

Codruta Kovesi este delegata la Ministerul Afacerilor de Externe (MAE), care, la randul sau, a admis solicitarea Ministerului Justitiei de a o numi ministru-consilier, Inalt Reprezentant al Ministerului Justitiei pentru relatia cu Comisia Europeana pe aspectele referitoare la indeplinirea conditionalitatilor stabilite in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar si lupta anticoruptie in cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana.

Din 16 octombrie, Kovesi si-a preluat postul in care a fost detasata, ea anuntand ca nu se poate prezenta la interviul din 24 octombrie.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22