Pe aceeași temă
"Vom spune adio unui model administrativ învechit, retrograd. Capitalizăm cele circa 20 de companii ale Holdingului Municipal, care vor presta servicii publice pentru toţi bucureştenii. Activităţile vor fi transparente, vor respecta legislaţia privind achiziţiile şi vor raporta activităţile economice Consiliului General", a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, citată de Mediafax.
Firea a explicat că din totatul de aproximativ 100 de milioane de euro alocaţi companiilor municipale, 70 de milioane de euro vor folosiţi pentru contruirea unui nou CET. Edilul Capitalei a precizat că multe afirmaţii şi acuzaţii apărute în spaţiul public şi care fac referire la aceste societăţi sunt nefondate. "În ceea ce priveşte acuzaţia că se taie bani de la investiţii, investiţiile vor fi realizate de acum direct sau în parteneriat de către companiile municipale. Cea mai importantă sumă, de 70 de milioane de euro, va merge la Compania Energetica pentru construirea unui nou CET. Este vorba de aproape 2 milioane de locuitori care au nevoie de apă caldă şi căldură. Nu se pune problema că se taie de la investiţii. Este o informaţie falsă. Banii vor fi gestionaţi de companii. Dacă nu s-a făcut aşa ceva în anii trecuţi, nu este vina noastră. În ceea ce priveşte acuzaţia că se vor face angajări masive, este fals. Cele mai multe companii provin din vechile regii şi administraţii, iar angajaţii vor fi preluaţi de aceste companii. Se vor face angajări noi în companiile ale căror domenii de activitate nu existau. Se vor da salarii de mii de euro angajaţilor - nu este adevărat. Am plafonat aceste salarii tocmai ca să fie în concordanţă cu salariile din administraţie. Sigur, nu poţi să îi oferi unui specialist pe un anumit domeniu un salariul minim sau mediu pe economie", a explicat edilul Capitalei.
Reprezentanţii grupului USR au menţionat că aceste companii înfiinţate de către Primăria Capitalei vor fi un "haos administrativ şi un pericol la bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti". Nici consilierii generali de la grupul PNL nu şi-au arătat mulţumirea cu privire la activitatea pe care aceste companii o va derula, aceştia părăsind sala de consiliu, în timpul şedinţei.
"Este foarte puţin probabil să eficientizaţi activităţile. Aceste companii au primit în special bani pentru cheltuieli operaţionale şi salariale. Marja de profit este în mare de 5%, peste tot la fel şi pusă doar aşa, ca să fie. Structura de personal seamănă cu cea a unei instituţii publice. Dacă făceaţi o companie, două, trei, mai înţelegeam, dar de ce dăm aproape 1 milioane de euro pe atâtea companii? Directorii nu au fost comunicaţi public, nu au fost prezentaţi consiliului general. Pe ce bază au fost numiţi, cine sunt ei? Mi se pare că ne întoarcem în trecut, la începutul anilor 90”, a declarat consilierul general PNL, Ciprian Ciucu.
Cele 21 de societăţi pe acţiuni au fost înfiinţate de către Primăria Capitalei în urmă cu aproximativ şase luni, acestea fiind următoarele: Compania Municipală Tehnologia Informaţiei Bucureşti SA, Compania Municipală Sport Pentru Toţi SA, Compania Municipală Managementul Transportului Bucureşti SA, Compania Municipală Publicitate şi Afişaj Bucureşti SA, Compania Municipală Pază şi Securitate Bucureşti SA, Compania Municipală Iluminat Public Bucureşti SA, Compania Municipală Imobiliară Bucureşti SA, Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde Bucureşti SA, Compania Municipală Protecţie Civică şi Voluntariat Bucureşti SA şi Compania Municipală Eco Igienizare Bucureşti SA, Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti SA, Compania Municipală Energetică Bucureşti SA, Compania Municipală Consolidări SA, Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti SA, Compania Municipală Parking Bucureşti SA, Compania Municipală Managementul Traficului Bucureşti SA, Compania Municipală Medicală Bucureşti SA, Compania Municipală Turistică Bucureşti SA, Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti SA şi Compania Municipală Agrement Bucureşti SA, Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA.
Toate aceste companii vor avea doi acţionari: Municipiul Bucureşti prin Consiliul General al Municipiului Bucureşti, care va deţine 99.9% din acţiuni, şi SC Service Ciclop SA, care va deţine 0,1% din acţiuni, mai scrie Mediafax. Capitalul social al fiecărei societăţi va fi de 120.000 de lei. Societăţile vor avea toate sediul la aceeaşi adresă, pe strada Aristide Demetriade nr. 2, et 2, imobil aflat în proprietatea Apa Nova, care pune la dispoziţia municipaităţii acest spaţiu printr-un contract de comodat încheiat de compania de apă a Capitalei cu Primăria Municipiului Bucureşti.