Pe aceeași temă
Adunarea Generală a Parchetului Judecătoriei Constanța a decis vineri că își va suspenda activitatea timp de trei zile. Decizia a fost luată cu o majoritate covârșitoare (o singură abținere) și a fost confirmată de prim-procurorul Viorel Teliceanu, scrie info-sud-est.ro.
De asemenea, procurorii constănțeni de la mai multe parchete, vor protesta astăzi, între orele 16.00 și 16.30 în fața sediului Parchetului Judecătoriei Constanța. Se vor alătura protestului organizat de PJ și doi procurori DNA: Andrei Bodean (38 de ani), șeful interimar al DNA Constanța, și Sorin Constantinescu (43 de ani), fostul șef al ST Constanța în perioada 2012-2018. Toți cei trei procurori au participat la toate protestele magistraților și au semnat petițiile și scrisorile prin care magistrații cereau respectarea statului de drept și a independenței Justiției.
Ordonanța de Urgență, nășită de Tudorel Toader și adoptată în 19 februarie a nemulțumit aproape întreg corpul de magistrați din România. A doua zi, în 20 februarie, secția de procurori a CSM a convocat adunările generale ale procurorilor pentru a-și exprima un punct de vedere cu privire la modificările prevăzute prin ordonanță.
În același timp, procurorii de pe lângă Judecătoria și Tribunalul Brașov au protestat, spunând că prevederile ordonanței vor transforma Secția de Investigare a magistraților într-o structură de anchetare paralelă, neconstituțională.
Protestele magistraților s-au înmulțit și, în 21 februarie, și-au exprimat nemulțumirea magistrații din Oradea, chiar în timp ce Lia Savonea, șefa CSM, participa la bilanțul Curții de Apel. Tot atunci au mai protestat și magistrații din Covasna și, din nou, cei din Brașov și Cluj-Napoca. Astăzi se anunță proteste ale magistraților din Constanța și un protest organizat de magistrați la ora 18:00, pe treptele Curții de Apel București.
Șeful Parchetului Judecătoriei Constanța, Viorel Teliceanu, declara la începutul lunii februarie, într-un interviu, că sistemul judiciar se află sub o puternică presiune, în special din partea celor cu probleme penale şi care deţin poziţii privilegiate în societate și au influenţă politică, media şi financiară şi, ca atare, folosesc toate aceste mijloace în lupta împotriva sistemului. El afirma, într-un interviu pentru info-sud-est.ro, că manipularea a ajuns la un nivel pe care cu greu ni l-am fi putut imagina, dar, dincolo de manipularea media, cel mai grav este că se încearcă amputarea mijloacelor legale pe care judecătorii şi procurorii le au la dispoziţie pentru realizarea actului de justiţie.