Pe aceeași temă
Conducerea spitalului spune însă că părinții refuză în continuare tratamentul, deși există un ordin judecătoresc în acest sens, iar singura soluție este ca Direcția pentru Protecția Copilului să intervină pentru a o salva pe fetiţă, transmite Digi 24 care l-a intervievat pe managerul spitalului ”Sf. Maria” din Iași.
Reporter: Ce înseamnă pentru acest copil lipsa tratamentului?
Radu Terinte, manager Sp. „Sf. Maria” Iași: Condamnarea la moarte, condamnarea la moarte. Lucrurile sunt foarte clare. Deja copilul este într-o fază avansată a bolii în care metastazele s-au împânzit, deci șansele de supraviețuire se reduc dramatic de la o zi la alta.
Părinții au venit aici cu copilul, au utilizat resursele statului, salvări... aduși de la Timișoara la Târgu Mureș, de la Târgu Mureș la Iași, au refuzat tratamentul, au jignit personalul și au plecat acasă. Noi notificăm imediat Protecția Copilului ca să se ocupe împreună cu instituțiile statului să lămurească situația și să intervină în forță pentru că acest lucru nu poate continua.
„Există o hotărâre judecătorească prin care părinţii sunt obligaţi să continue tratamentul copilului. Statul trebuie să intervină, nu pot rămâne lucrurile aşa”, a mai spus medicul Radu Terinte.
Săptămâna trecută, medicii din Timişoara i-au făcut toate investigaţiile fetiţei de opt ani care este bolnavă de cancer şi ai cărei părinţi au fost obligaţi de instanţă să o ducă la spital şi au decis că în faza în care se află acum, cu o tumoră care a metastazat, nu i se poate face un transplant medular, astfel că aceasta îşi va continua tratamentul de chimioterapie la Iaşi, aproape de casă.
Medicii de la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara spun că, în condiţiile în care tumora a metastazat, șansele unei vindecări totale nu mai există.
Fetiţa, care este din localitatea ieşeană Răducăneni, a fost internată la Spitalul de Copii din Timişoara în 12 decembrie, după ce nu mai fusese consultată de un medic din luna iulie, pentru că părinţii au refuzat, pe motiv că i s-ar putea fura organele.
Direcţia pentru Protecţia Copilului Iaşi i-a dat în judecată pe părinţii fetiţei, iar la începutul lunii Judecătoria Răducăneni a emis o ordonanţă preşedinţială prin care îi obligă pe părinţi să continue tratamentul fetiţei diagnosticate cu cancer renal în formă avansată.