Pe aceeași temă
"Europa mai detine foarte putine suprafete intinse de paduri naturale, iar multe dintre acestea sunt in Romania.
Padurile Romaniei sunt, desigur, o parte importanta si vitala a economiei, a integritatii mediului si a identitatii culturale la nivel national, dar au si o insemnatate mondiala din punct de vedere al biodiversitatii si al rolului in reglarea climei.
De aceea mi se pare absolut crucial ca padurile sa fie gestionate durabil, pastrate si conservate pentru beneficiile pe care ni le ofera nu numai noua, ci si generatiilor care cel mai probabil ne vor urma", spune printul in mesajul adresat participantilor la Forum.
Statisticile negre ale padurilor
“Inteleg ca potrivit unei estimari, in perioada 2000-2011, circa 180.000 de hectare de paduri din Romania au fost lasate sa se degradeze sau au disparut in urma exploatarii sau a unor activitati ilegale.
Mai rau decat atat, aproape jumatate din pierderi au avut loc in arii protejate. Un alt studiu arata ca in perioada 2009-2011 au fost inregistrate peste 31.000 de cazuri de taieri ilegale, urmate in 2012 de inca 20.000. In mod uimitor asta inseamna 53 de cazuri pe zi. Chiar si aceasta rata imensa ar putea fi o subestimare, acestea fiind doar cazurile inregistrate sau investigate de autoritati", enumera printul Charles.
Cifrele dezastrului pot fi corectate:
“Daca aceste sisteme forestiere remarcabile ar putea fi gestionate intr-un mod mai rational, atunci beneficiile ar putea fi mentinute perpetuu, aducand in acelasi timp o gama de avantaje sociale si economice Romaniei. Bineinteles ca este mai usor de spus decat de facut.
Este nevoie de cooperarea si acordul tuturor partilor interesate, de la institutii guvernamentale, la proprietari privati de paduri, comunitati, pana la organizatii neguvernamentale si companii asociate sectorului forestier.
Pe langa intrebarea despre care ar fi cea mai buna modalitate de a ajunge la o utilizare durabila a padurilor astfel incat sa fie mentinute avantajele lor multiple intervine si chestiunea fundamentala a aplicarii Codului Silvic si a combaterii taierilor ilegale.”
Despre vizitele in Romania
"Am mers printr-o parte dintre padurile Romaniei, intr-un cadru pe care il pot descrie doar ca fiind unul dintre cele mai remarcabile peisaje pe care le-am vazut vreodata.
De aceea cred sincer ca sa poate castiga mai mult pentru Romania si pentru intreaga lume din gestionarea durabila pe termen lung a acestor locuri cu adevarat extraordinare in comparatie cu ce se poate obtine prin lichidarea lor pentru avantaje pe termen scurt.
Asa cum stiu eu Romania si pe romani am deplina siguranta si incredere ca va veti ridica la nivelul acestei provocari si veti crea un impuls durabil si eficace pentru a ocroti aceste habitate atat de pretioase si importante atat pentru noi, cat si pentru copiii si nepotii nostri.”