Privatizarea Oltchim: Dan Diaconescu pune conditii si intarzie semnarea contractului

Fara Autor | 24.09.2012

Pe aceeași temă

Dan Diaconescu ar trebui să semneze, astazi, contractul de vanzare-cumparare pentru combinatul chimic Oltchim, castigat la licitatia sustinuta vineri.

UPDATE : Dan Diaconescu si avocatii sai studiaza contractul, potrivit Romania TV, preluata de Ziare.com.

Contractul nu s-a semnat. "Colegii mei sunt siderati de ce condii sunt in aceste contracte", a spus DD.

Declaratii Dan Diaconescu:

"As fi vrut sa semnez, dar guvenul a facut inca o surpriza neplacuta poporului, guvernantii au spus ca vor lucra sambata si duminica, doar colegii mei avocati si consultanti au lucrat. Cand am venit sa semnez contractul din caietul de sarcini, in afara de stampila adaugata pe vechiul contrcact nu exista nicio diferenta, nu au trecut nici macar numele cumparatorului. Sper sa nu se schimbe sa treaca numele unui cetatean polonez, lipsesc paragrafe, lispesc anexe, i-am rugat pe colegi sa stea aici zi si noapte.

Contractul nu s-a semnat. Colegii mei sunt siderati de ce condii sunt in aceste contracte

Am oferit o suma de zece ori mai mare decat competitorul strain. Nu ne asteptam la felicitari, dar ne asteptam sa se taie curentul cand este lumea mai draga.

I-am rugat pe colegii mei - chiar daca eu voi merge la proces, voi vedea daca voi fi arestat sau nu - sa nu plece din cladire pana nu se semneaza contractul.

Noi am venit pregatiti cu contracte de 1.000 de pagini, asa cum este normal pe un bun care face aproape 2 miliarde de euro.

Va rog sa ma iertati domnilor ciocoi ca am castigat noi Oltchim.

Noi punem o conditie asupra contractului. Acest contract avea un termen la sfarsitul lunii februarie 2012. Noi am cerut un termen de zece zile. Doar noi vrem sa platim salariile, sa salvam combinatul. Guvernul a promis ca plateste salarii, nu le-a platit pana acum. Guvernul nu a dat nici un fel de bani.

S-a inchis un combinat, cu o luna inainte de a fi privatizat.

Vom incerca sa facem o negociere cu sindicatele, sa platim salariile.

Toate actiunile pe care le voi cumpara le voi vinde romanilor, probabil la pretul de pe bursa.

Eu n-o sa-l vand niciodata, decat prin actiuni catre cetatenii romani. Este o mare avutie a poporului roman. Daca nu participam noi la licitatie, combinatul era dat pe 2 - 3 milioane de euro. PCC voia sa taie vreo 2.000 de locuri de munca. PCC voia sa dea banii in doua - trei luni de la adjudecarea licitatiei.

Am luat Oltchimul si nu-l mai dam ciocoilor niciodata.

Domnul Ponta a declarat public ca vrea sa fiu eu arestat. Domnul Chitoiu a declarat ca ar fi bine sa se inchida Oltchim. Sindicalistii sunt de partea noastra si impotriva guvernantilor. Le-am promis ca ii voi plati, indiferent de ce se intampla cu aceasta negociere.

Domnului Ponta i-am facut cel mai frumos cadou de ziua lui, cu licitatia. Daca licitatia nu se desfasura, contractul cu FMI era nul si poate domnul Ponta nu mai era in functie".


Diaconescu a facut o oferta de 203,1 milioane de lei pentru pachetul de 54,8 la suta din actiunile combinatului, detinut de stat prin Ministerul Economiei, in timp ce, doar pentru actiuni, ceilalti investitori au oferit intre 13,4 si 18,8 milioane de lei.

Pe de alta parte, nu este clar cum va plati presedintele PP-DD suma propusa, avand in vedere ca a declarat ca vrea sa ceara bani la romani, pe modelul "dati un leu pentru Ateneu". Banii ar trebui, totusi, platiti la semnarea contractului.


 

Ziare.com prezinta in format LIVE text semnarea contractului de preluare a Oltchim de catre Dan Diaconescu:

- Declaratii Daniel Chitoiu, ministrul Economiei:

"Din punct de vedere legal, este o licitatie absolut corecta. Tot procesul de privatizare a fost conceput de una din cele mai mari firme in domeniul consultantei, PriceWaterhouseCoopers, selectata de guvernul Boc.

Problema nu este daca nu vor ajunge azi banii la Oltchim. Problema e ca, in 10 zile, contractul de vanzare - cumparare sa se semneze si, conform promisiunilor dansului, sa vireze cei 45 de milioane de euro.

La contractul de vanzare - cumparare se negociaza anumiti termeni, dar nu in mod fundamental.

Ministerul Economiei si OPSPI, in ultimele doua luni de zile, au intreprins toate demersurile pentru un imprumut de 40 de milioane de euro, capital de munca si salarii.

Am avut doua variante: credit de la banca, cu garantie de stat. Nu au putut fi acordate. A doua varianta a fost acordarea unui ajutor de salvare, tot de 40 de milioane de euro. Iar statul, drept actionar majoritar, sa asigure capital de 20 de milioane de euro. Ajutorul presupune un imprumut, care se returneaza dupa sase luni.

 

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22