Privatizarea Oltchim: Vulpescu: Se deschid ofertele. Perspectivele combinatului, foarte slabe LIVE

Fara Autor | 21.09.2012

Pe aceeași temă

Se semneaza numarul de ordine pe prima pagina din oferta de cumparare, primul e Dan Diaconescu.

Comisia se retrage si va reveni dupa analiza documentelor.

Se verifica intergritatea, originalitatea documentelor, posibile conditionalitati, discutate cu fiecare ofertant in parte.

 

4. Oferta AISA Invest, de asemenea a omului de afaceri Stefan Vuza

Ultima oferta, AISA Invest, pachetul de actiuni ofera achizitie individuala 30.000.lei, achizitie in bloc nu oferteaza.

 

3. Oferta Chimcomplex Borzesti

Oferta Chimcomplex: Creanta Electrica, varianta individuala, 202.666.500 lei.

Vulpescu: Nu avem oferta pentru creanta AVAS, deci nu avem oferta cumparare in bloc.

Oferta cumparare Chimcomplex Borzesti: cumparare individuala pachet actiuni Oltchim 18.810.097 lei, iar la pret total oferit cumparare bloc: 221.447.597 lei.

La data de 20 septembrie, PCC a depus in termenul legal un al patrulea plic. Acesta cuprinde clarificari, ce trebuie deschis numai cu oferta de cumparare. Potrivit reprezentantul PCC, in al patrulea plic nu exista o modificare a pretului sau a modului in care a fost facuta oferta. Clarificarile au fost facute pentru ca in media au aparut informatii ca PCC vrea sa inchida combinatului. "Aceste clarificari arata ca vrem sa repornim combinatul, ca nu vom concedia angajatii", a spus Zaremba.

 

2. Oferta grupului german PCC

PCC, oferta creanta Electrica: 13.443.603 lei.

Oferta creanta AVAS formulata de PCC: cumparare numai in bloc 13.443.603 lei.

Pretul oferit de PCC: oferta numai in varianta cumpararii in bloc a celor trei active, pentru pachetul de actiuni: 13.443.603,23 lei, 2.898.000 euro.

 

Se deschide oferta PCC.

1. Oferta Dan Diaconescu

Se ofera pentru pachetul la actiuni, numai pentru cumparare individuala a Oltchim, nu in bloc, 203.149.000 RON, aproximativ 45 de milioane euro.

13.20 Prima oferta este a lui Dan Diaconescu, care doreste sa se citeasca doar pretul oferit.

 

UPDATE 13.19: Vulpescu: Niciunul dintre dumneavoastra nu cumpara combinatul Oltchim, nu cumparati activele, sediile, instalatiile si angajati. Deveniti actionari. Noi nu am afirmat, nu am lasat sa se inteleaga ca va castiga PCC.

- Dan Diaconescu acuza ca au fost adusi degeaba restul investitorilor, deoarece este clar ca va castiga PCC.

UPDATE 13.14

Vulpescu: Pentru valorificarea in bloc, exista un pret al blocului, care trebuie sa fie mai mare decat suma preturilor maxime pentru blocurile individuale.

- Nu vor fi vandute creante daca nu vor fi vandute actiuni.

Vulpescu: Exisa un pret minim al blocului. Daca nu valorificam in bloc, atunci vom proceda la valorificarea individuala a activelor. Posibilitati: Un ofertant adjudeca individual toate cele trei active. Unul sau 3 adjudeca active diferite. Se adjudeca doar 2 din 3, 1 din 3 sau niciunul.

 

UPDATE 13.05: Dan Diconescu intreaba in ce conditii se va ajunge la licitatia cu strigare.

Exista si posibilitatea sa se sesizeze organele penale in cazul in care este vorba de sume fictive, de care ofertantul nu dispune.

Vulpescu: Se ajunge numai daca exista o diferenta de 15% intre mai multe oferte de pret, evident, daca acestea sint peste pretul ofertei de vinzare.

Din pretul actiunilor vom ceda catre salariati o suma care sa asigure repornirea combinatului. Sintem intr-o cursa contra timpului in care seriozitatea nu se pune la indoiala si pentru ca e posibil sa existe o licitatie cu strigare va rugam sa nu va lasati prada unor impulsuri emotionale si sa licitati doar atit cit va permiteti pentru ca in cazul in care nu aveti banii sau privatizarea nu se finalizeaza pierdeti suma initiala. Mai exista forme de raspundere, nu doar raspunderea civila.

UPDATE 13.00: Remus Vulpescu

Remus Vulpescu nu a mentionat si oferta lui Dan Diaconescu.

- Invit ofertantii sa verifice plicurile.

- Au sosit in plicuri sigilate, de la Electrica si de la AVAS, documentele care ne vor spune pretul minim cu care acesti doi administratori sunt de acord cu instrainarea celor doua creante.

Au fost primite oferte de cumparare dupa cum urmeaza: Oferta de cumparare la licitatia pentru achizitia de actiuni din partea AISA Invest, Chimcomplex Borzesti. Chimcomplex formuleaza oferta de cumparare si pentru creanta Electrica.

Trei oferte de cumparare de la PCC pentru actiuni, creanta AVAS, creanta Electrica. Din oficiu, clarificari la cele trei oferte de cumparare. Oferta financiara pentru actiunile Oltchim.

- In primele minute ale zilei, am dorit sa oferim tuturor ofertantilor posibilitatea de a clarifica diverse aspecte. Ofertantii au fost cu totii adminsi. Suntem la momentul prezentarii ofertelor de prezentare.

- Oltchim este intr-o situatie tehnica de incapacitate de plata si de operare. La Oltchim exista probleme foarte presante si foarte serioase legate de capitalul de lucru, iar acest capital de lucru este prima si singura sursa normala pentru salariile oamenilor care muncesc la Oltchim.

- Este ideal si pentru investitor sa detina majoritatea capitalului social si a creantelor, pentru ca doar in acest mod poate gestiona si celelalte datorii ale Oltchim.

- Din punctul nostru de vedere, o privatizare reala si completa este cea in urma caruia statul nu pastreaza un control asupra companiei. Pentru noi, ca sa putem vorbi de privatizare reala si completa, trebuie sa vindem majoritatea actiunilor si majoritatea creantelor.

- Astazi trebuie - pentru Oltchim, pentru Ramnicu Valcea, pentru Romania si creditorii internationali - sa rezolvam problema Oltchim. Sper ca astazi sa castige prin licitatie cinstita cel putin pachetul de actiuni de 54,8 la suta. Ideal, si prin adjudecarea creantei AVAS (120 de milioane de euro) si Electrica (150 de milioane de euro).

- Conversia nu ar fi rezolvat problema datoriilor, ar fi ramas cu 450 de milioane de euro, care il lasau expus celorlalti investitori. Nu ar fi putut sa fie o privatizare de succes.

- O conversie a creantelor Oltchim in actiuni este o idee buna, prin care se imbunatesc indicatorii financiari. Dar, in cazul Oltchim, ar fi fost o idee buna, oportuna, numai in masura in care ar fi inclus macar cea mai mare parte a creantelor.

- Oltchim este o societate cu active proprii negative, cu perspective foarte slabe de continuare a activitatii si de redresare, in acest moment. Datoria Oltchim, de peste 700 de milioane de euro, este unul din elementele inspaimantatoare pentru orice investitor. Aceasta datorie trebuie gestionata.

- Cu totii v-ati exprimat sau ati intrebat de ce aceasta metoda de privatizare, de ce atat de repede, de ce s-a renuntat la metoda de privatizare anterioara si care sunt riscurile actualei metode de privatizare. Ei bine, pentru ca de-a lungul anilor, s-a tot discutat cu diversi investitori strategici, pe bursa, s-au cerut acorduri de la institutii europene, s-au si primit.

- Domnule Diaconescu, sunteti un cunoscut om de media. Sunteti intr-o etapa in care, avand si un calendar politic, aveti si calendar investitional. Exista indoili, reticente fata de dumneavostra. Ati avut o abordare proprie a acestui proiect de investitii care este Oltchim, nu v-ati ferit sa-l "mixati" cu calendarul dumneavoastra politic si cu cel mediatic. Noi speram sa fiti acel investitor care spuneti ca sunteti. Nu ne-ar deranja sa fiti dumneavoastra cel care sa puneti sa oferiti cel mai mare pret.

- Domnule Vuza, reprezentati AISA Invest. Sunteti un om de afaceri binecunoscut. Avem o privatizare prin valorificarea unor active adminitrare atat de OPSPI, cat si de AVAS, in numele statului roman. Speram sa aveti si dumneavoastra forta financiara sa-i eliminati pe ceilalti.

- Catre Chimcomplex: Speram sa aveti in spate forta financiara sa castigati si sa asigurati salariile angajatilor si dividendele pe care actionarii dumneavostra le doresc.

- Dintre ofertanti ii remarcam pe celebrul domn Zaremba de la PCC, actionar minoritar, uneori ostil, acuzat ca a impiedicat activitatea Oltchim. Iata, totusi, ca vine la privatizare asa cum a zis intotdeauna ca va veni. Speram sa aiba o oferta pe masura interesului aratat. Speram sa-i fie foarte greu altcuiva sa castige, sa vine cu o suma foarte mare.

- Sper sa intram in ultima etapa, in care vom fi desemnat castigatorul si vom mai avea de rezolvat doar chestiuni administrative.

- Aceasta privatizare are o istorie lunga, s-a incercat din 2001. A aparut ca constatare a unor schimbari in economia Romaniei pana la acel moment.

- Trebuie sa verificam identitatea investitorilor.

Intarzieri cauzate de probleme administrative

- Remus Vulpescu: "Au fost verificari legale. Am considerat ca trebuie sa venim cu o procedura clara. Suntem mai mult decat optimisti, avem o masa plina de investitori".

 

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea isi va afla, vineri, noul proprietar, in cazul in care licitatia pentru vanzarea pachetului de 54,8 la suta din actiuni, detinute de stat, va avea succes, relateaza Ziare.com.

Participantii la licitatie sunt: firma germana PCC, actionar minoritar al Oltchim; omul de afaceri Stefan Vuza, care a depus doua oferte, prin intermediul a doua companii pe care le detine, anume Chimcomplex si AISA Invest; Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, care sustine ca este sprijinit de "cel mai mare producator de petro-chimice din lume", care ar fi "compania pe care si-o dorea Victor Ponta". Toate cele patru oferte au fost acceptate.

In afara de Dan Diaconescu, celelalte oferte sunt si pentru achizitia creantelor Oltchim catre Electrica si catre AVAS, in valoare de 410 milioane de euro. In total, datoriile combinatului se ridica la 700 de milioane de euro.

Incepand din 2007, combinatul a acumulat si pierderi in valoare de un miliard de lei.

Licitatia are loc la sediul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), incepand cu ora 12.00.



Ziare.com va prezinta in format LIVE text desfasurarea licitiatiei pentru achizitia Oltchim:

- "La Tarom ne va fi mult mai usor sa-l scapam din mana ciocoilor actuali. E un domeniu pe care il cunosc perfect", a spus Diaconescu.

- Dupa deschiderea plicurilor cu oferte, daca diferenta dintre prima si a doua oferta este o diferenta de sub 15 la suta, se ajunge la licitiatie cu strigare.

- In mod normal, oferta lui Dan Diaconescu nu poate fi acceptata, deoarece a depus oferta doar pentru actiunile Oltchim, nu si pentru creante, iar acestea se vand la "pachet". Putin probabil ca statul sa se razgandeasca.

- Diaconescu: "Sunt 4 - 5 milioane de oameni care vor sa subscrie, unii 10 euro, unii 20. Acesti bani vor veni de luni, de la oamenii carora le dam marfa si vor plati in avans".

- Licitatia intarzie 15 - 20 de minute, pentru rezolvarea unor probleme administrative, a spus Remus Vulpescu.

- "Avem niste probleme tehnice. Am inteles ca actionarul minoritar vrea sa ne impiedice", a spus Diaconescu. "Avem trei procese pe rol, pe care o sa le retragem daca o sa castigam noi sau domnul Vuza. Vrem ca sa porneasca combinatul", a spus el.

- Diaconescu a spus ca este de parere ca oferta PCC este minima, iar a lui Stefan Vuza "importanta", dar nu o sa poata castiga. "Oferta noastra este dubla", a spus Diaconescu. "Suntem singurii care chiar avem banii. Sunt oameni care vor sa subscrie 1 euro, dar unii care vor sa subscrie 150.000 de euro", a spus el. "Investitorii nostri spun sa mergem pana la orice suma".

- Dan Diaconescu: "Nu voiam sa luam teapa" cu datoriile Oltchim. "Sper sa nu castige firma poloneza (PCC, firma germana - n.red.)", a spus Diaconescu, la intrarea in sediul OPSPI. El spune ca va castiga fara licitatia cu strigare. "Nu vrem sa blocam vanzarea", a adaugat presedintele PP-DD.

- Corneliu Cerchez, reprezentant al angajatilor Oltchim, a declarat ca isi doresc sa aiba succes privatizarea. "Oamenii cel mai mult isi doresc siguranta locului de munca. Bineinteles, vom discuta si salariile restante", a spus acesta, la Romania TV. El a subliniat ca activitatea este oprita de mai multe saptamani, iar, de luni, vor reincepe protestele, daca vor exista incertitudini.

- Analistul Mircea Cosea si-a exprimat dubiile in legatura cu privatizarea Oltchim. "Romania ramane fara surse importante de creare a plus-valori", a spus el, la Money Channel. "Ajungem la o concluzie dramatica: Romania traieste doar din imprumuturi externe, nu are capacitatea sa se autofinanteze", a adaugat el.

- Potrivit lui Constantin Roibu, intervievat de Money Channel, fostul director general al Oltchim, combinatul are de incasat creante in valoare de maximum 10 milioane de euro. De asemenea, Roibu a acuzat Guvernul ca i-ar fi pus "bete in roate" in ultimii ani.

- Remus Vulpescu intarzie cu afisarea listei cu ofertele acceptate, care ar fi trebuit sa apara la ora 11.00. Din aceasta cauza, ar putea fi intarziata si licitatia in sine, care ar trebui sa inceapa la ora 12.00.

- Toate ofertele pentru achizitia Oltchim au fost acceptate. Prin urmare, la licitatie vor participa: PCC, Chimcomplex, AISA Invest si Dan Diaconescu. Toti reprezentantii investitorilor au venit devreme la sediul OPSPI si au depus actele cerute de autoritati miercuri noapte.

- Avocatul lui Dan Diaconescu a ajuns, la randul sau, la sediul OPSPI.

- Omul de afaceri Stefan Vuza a ajuns la sediul unde va avea loc licitatia. El a declarat ca este ingrijorat ca nu cumva participarea sa cu doua oferte sa fie interpretata drept o incercare de a scadea pretul combinatului, potrivit Bursa.

- Reprezentantul PCC, Wojciech Zaremba, a ajuns la sediul OPSPI.

- Seful OPSPI, Remus Vulpescu, a ajuns la sediul instutiei. El a precizat ca, la ora 11.00, va anunta daca exista investitori descalificati, care nu vor lua parte la licitatie.

- La sediul OPSPI au ajuns reprezentantii PriceWaterhouseCoopers, consultantul in cazul privatizarii Oltchim.

- Cei care au depus oferte au fost convocati, joi noapte, pentru a lamuri situatia unor documente.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22