Procedura numirii procurorilor-sefi doar cu avizul Comisiei de la Venetia, promite Toader

I.m. | 05.10.2017

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a promis ambasadorului Germaniei in Romania ca procedura de numire in functiile de conducere la Ministerul Public va fi supusa unui aviz al Comisiei de la Venetia.

Pe aceeași temă

 

 


Potrivit unui comunicat al ministerului transmis, joi, ministrul Tudorel Toader si secretarul de stat Marieta Safta au primit vizita ambasadorului Germaniei in Romania, Cord Meier-Klodt, insotit de Matthias Mau, consilier pe teme juridice in cadrul ambasadei. Discutiile au vizat proiectul legii de modificare si completare a Legilor Justitiei.


Cu aceasta ocazie, arata sursa citata, ministrul Justitiei a aratat faptul ca procedura de numire in functiile de conducere la Ministerul Public va fi supusa unui aviz al Comisiei de la Venetia.



Cu referire la Inspectia Judiciara, Toader a subliniat din nou necesitatea consolidarii independentei acesteia, inclusiv prin organizarea acestei institutii in mod autonom, atat fata de Consiliul Superior al Magistraturii, cat si fata de Ministerul Justitiei.



Totodata, precizeaza MJ, partea romana a subliniat stransa legatura cu Comisia Europeana, urmand sa aiba loc o intrevedere la nivel inalt cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, dupa finalizarea, de catre Ministerul Justitiei, a proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legilor Justitiei.



"Ambasadorul Meier-Klodt a reiterat interesul comun ca Romania sa indeplineasca, cat de curand posibil, recomandarile remanente din raportul MCV al Comisiei Europene din ianuarie 2017. In acest context, ambasadorul a subliniat importanta majora a garantarii independentei Justitiei, cea care a contribuit, in mare masura, la cladirea increderii partenerilor straini in consolidarea statului de drept in Romania", precizeaza MJ.

 

 

Ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, si-a exprimat in mai multe rinduri ingrijorarea cu privire  la legile justitiei

 

„Îngrijorarea noastră, şi cred că îngrijorarea majorităţii vocilor critice, este direcţionată spre miezul acestor propuneri - cum vom asigura independenţa sistemului judiciar în întregimea sa, pe cea a judecătorilor şi procurorilor, precum şi balanţa puterii între actorii politici majori, inclusiv preşedintele. Şi aici vreau să punctez ceva. Aşa ceva nu poţi decide, cred eu, la nivel abstract. Dacă căutăm, vom găsi diferite exemple de sisteme în întreaga lume. Dar, în cele din urmă, trebuie să ţinem cont de practica încetăţenită în ţara respectivă“, a spus ambasadorul intr-un interviu pentru Adevarul.
 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22