Procesul Belina-Tel Drum continuă la Tribunalul București. Etapa audierii martorilor

Laurentiu Gheorghe | 25.09.2019

Instanța a audiat marți primii patru martori din dosarul Belina, în care este inculpată Sevil Shhaidech, fost vicepremier și actual consilier al Vioricăi Dăncilă.

Pe aceeași temă

Tribunalul Bucuresti a audiat marti, intr-o sedinta care a durat sase ore, primii patru martori din dosarul Belina, caz in care este judecat fostul vicepremier Sevil Shhaideh, actual consilier al premierului Viorica Dancila, relatează jurnalistul Ionel Stoica pe Ziare.com.

Pentru acest dosar, termenele vor de două săptămâni, calendarul pentru audierea martorilor la următoarele două termene, pe 8 octombrie și pe 22 octombrie.

Toti inculpatii au fost prezenti marti in sala de judecata, printre acestia: fostul vicepremier al Romaniei, Sevil Shhaideh (actual consilier al premierului Viorica Dancila), fostul presedinte al CJ Teleorman si fost deputat PSD, Adrian Gadea (in prezent secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii), si Ionela Stoian, fost director in cadrul Ministerului Dezvoltarii.

Dupa ce initial Gadea declarase ca vrea sa fie audiat la finalul procesului, avocatul acestuia a explicat ca a fost o neintelegere. Asa ca secretarul de stat urmeaza sa dea o declaratie de inculpat peste doua saptamani.

La termenul de marti au fost audiati patru martori, angajati in diverse institutii publice, implicati in procedura de adoptare a hotararii de guvern prin care insula Belina si Bratul Pavel, situate in albia minora a Dunarii, proprietate a statului, au trecut din administrarea Ministerului Mediului - prin Apele Romane, in administrarea Consiliului Judetean Teleorman.

La cateva zile de la acest transfer, insula si bratul au fost inchiriate firmei Tel Drum si transformate in locul favorit de pescuit al fostului lider PSD, Liviu Dragnea.

Una dintre cel mai interesante declaratii le-a dat Emilian Cirjan, care din 2006 lucreaza in functia de sef birou la Sistemul de Gospodarire a Apelor din Teleorman, subordonata Administratiei Nationale „Apele Romane”.

Declaratia acestuia este importanta pentru ca el a demontat o parte din apararile celor implicati in acest dosar, respectiv ca Bratul Pavel este colmatat, iar insula Belina nu mai face parte din albia minora a Dunarii: „Consider ca si in prezent Bratul Pavel comunica cu Dunarea, la un nivel ridicat al fluviului”.

El a povestit ca in perioada 2011-2012 a facut mai multe controale in aceste perimetre, iar in zona exista o exploatare de balast. Balastul era rezultat ca urmare a lucrarilor de dragare a bratului Pavel, care s-au facut inainte de 1989. El a explicat ca in mijlocul insulei era o balta, iar vegetatia era salbatica.

„Balta din mijlocul insulei era alimentata cu apa prin panza freatica. Bratul era alimentat in mod natural, prin depasirea pragurilor de aluviuni din amonte si aval.

Insula cu cele 277 ha era o adevarata jungla. Plina de vegetatie spontana. Balta era in mijlocului ei. In 2012, erau doua drumuri de acces pentru a ajunge la depozitele de balast. Am avut dificultati pentru a ajunge acolo”, povesteste Cirjan.

Articolul integral îl puteți citi pe Ziare.com.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22