Procuroarea Iorga Moraru «a sesizat constrângeri» în cazul Microsoft, dar nu le poate dovedi

E.b. | 03.02.2018

Mihaiela Iorga Moraru, procuroarea care ar fi responsabilă pentru prăbușirea dosarului Microsoft, a oferit mai multe explicaţii la B1 TV. Cel puţin deocamdată, acestea sunt "subţiri".

Pe aceeași temă

 

Ea a susținut că au existat mai multe certuri în DNA pornite de la faptul că ea dorea efectuarea a două expertize pentru stabilirea exactă a prejudiciului, dar nu era lăsată. Din acest motiv, ea a renunțat la dosar.

 

Întrebată, la B1 TV, când i s-a luat dosarul, Moraru a răspuns: ”în septembrie 2016, discuțiile dintre noi pe marginea probatoriului au devenit tot mai tensionate și eu am făcut un referat din proprie inițiativă, prin care am solicitat redistribuirea dosarului. În cuprinsul referatului, anticipând că vor fi discuții cu privire la motive, am spus că nu pot soluționa dosarul fără o expertiză contabilă și una IT, care să stabilească un prejudiciu cert”. 

 

Procurorul a precizat că discuțiile în contradictoriu au avut loc pe maginea probelor ce trebuiau administrate pentru demonstrarea infracțiunilor.

 

Ea a mai susținut că prejudiciul de 67 de milioane de dolari avansat a fost unul estimat. Pentru ca acesta să fie unui cert, era nevoie ca un expert să stabilească faptul că valoarea de piață a licențelor era mult mai mică decât cea din contracte. 


Întrebată, la  B1TV, ce regretă, Moraru a răspuns: ”Că n-am ieșit mai devreme din acest dosar. Au fost niște constrângeri pe care le-am sesizat, nu le pot dovedi...

 

Întrebată de ce este învinovățită pentru prăbușirea dosarului Microsoft, ea a spus: ”cred că a fost cea mai simplă metodă de a explica eșecul acestui dosar. Eu merg în continuare pe ideea că poate a fost o interpretare greşită sau o necunoaştere a legii, pentru că este clar că momentul consumării infracţiunii este corect determinat şi în funcţie de un moment al consumării infracţiunii incorect determinat se calculează un termen de prescripţie greşit. (...) E clar, însă, că în 2015 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a analizat prescripiţia pe faptele acestor persoane şi a constatat că nu a intervenit”.

 

DNA a anunţat, joi, că în dosarul Microsoft s-a dispus clasarea clauzei faţă de şapte foşti miniştri - Daniel Funeriu, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Dan Nica, Silvia Ţicău, Mihai Tănăsescu şi Şerban Mihăilescu. În cazul lui Funeriu cauza a fost clasată pentru că fapta nu există, iar în celelalte şase cazuri a intervenit prescripţia.

 

Parchetul General a informat că, după o informare primită din partea şefei DNA, a sesizat încă din 20 septembrie 2017 Inspecţia judiciară în legătură cu instrumentarea dosarului Microsoft, în care pentru şapte miniştri a fost dispusă clasarea cauzei, iar procurorul Mihaiela Iorga Moraru este vizată de ancheta IJ.

 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22