Pe aceeași temă
Magistratii Judecatoriei Sectorului 1 din Bucuresti analizeaza, miercuri, o cerere din partea DNA pentru aplicarea controlului judiciar fata de fostul director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, eliberat conditionat dupa doar noua luni executate din pedeapsa de patru ani si sase luni.
Procurorii anticoruptie solicita control judiciar fata de cel supranumit “Tarul”, condamnat pentru fraude de 2,7 milioane de euro la patru ani si sase luni de inchisoare.
Totusi, Mihai Necolaiciuc a executat doar noua luni din pedeapsa, instanta urmand sa judece miercuri solicitarea, potrivit Romania Libera.
Fostul director general al CFR mai este condamnat intr-un alt dosar penal la zece ani de inchisoare. Decizia luata in prima instanta vizeaza o cauza cu un prejudiciu de 56,7 milioane de euro.
Situatia este ingrata pentru sistemul judiciar romanesc, deoarece Necolaiciuc este liber la acest moment si nu e vizat de nicio masura preventiva. Astfel, el poate pleca din tara, cum a mai facut-o de altfel, autoritatile romane gasindu-l dupa mai multi ani in SUA, de unde a fost extradat.
Vineri, Mihai Necolaiciuc a fost eliberat din penitenciar, instanta de judecata hotarand definitiv ca el poate fi eliberat inainte de termen.
Dosarul in care Necolaiciuc a fost condamnat definitiv si ulterior eliberat conditionat inainte de termen are ca obiect un contract de finantare incheiat de Romania cu Banca Europeana de Investitii (BEI) in 2000.
Contractul in cauza avea ca scop finantarea “Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor”, si anume reconstruirea infrastructurii afectate de inundatiile din 2000 si din anii anteriori.
CFR a beneficiat de o finantare de 34,3 milioane de euro in acest caz; procurorii au aratat ca Mihai Necolaiciuc a deturnat suma de 2,7 milioane de euro din respectivul contract, in calitate de director general al CN CFR SA. Faptele pentru care Necolaiciuc a fost gasit vinovat au avut loc intre decembrie 2001 si ianuarie 2003.