Pe aceeași temă
Avocații lui Severin au cerut achitarea fostului europarlamentar sau condamnarea la închisoare cu suspendare, având în vedere că suferă de o boală incurabilă. Pedeapsa ceruta de procurori e mai mare decat cea obtinuta de Severin la instanta de fond si contestata prin procesul de la Curtea Suprema. Instanta a ramas in pronuntare.
„Nu pot fi decât exasperat că aud asemenea afirmație fără nicio probă — că aș fi acceptat bani pentru a depune amendamente. Contractul a fost unul de consultanță, pe care l-am onorat. N-am vorbit de depunerea amendamentelor contra cost. Am fost cel mai bun președinte al OSCE. Am fost raportor ONU. Puteam să fac o înțelegere judiciară și probabil aș fi luat o pedeapsă cu suspendare. Eu nu pot să cooperez. Sunt cel mai sărac om politic din România. Mi-am sacrificat familia și prietenii. Nu pot să recunosc că România a trimis în cele mai importante funcții un hoț. În Belarus toată lumea mă știe. Am eliberat deținuți politici cărora le-am apărat drepturile. Este un proces politic care va produce consecințe", a spus Adrian Severin în ultimul său cuvânt la Înalta Curte de Casație și Justiție, citat de Romania libera.
Procurorul de şedinţă a cerut şase ani şi şase luni închisoare cu executare pentru Severin la care să se adauge un spor de pedeapsă deorece inculpatul are studii juridice şi ştia că săvârşeşte infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenta.
Fostul europarlamentar Adrian Severin a publicat o înregistrare video pe pagina sa de Facebook, înaintea judecării ultimului termen din dosarul în care este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, în care a precizat că, în curând „se consumă farsa judiciară românească declanşată pe baza unei farse jurnalistice străine":
"Curând se ca consuma farsa judiciară românească declanşată pe baza unei farse jurnalistice străine, fără a mi se îngădui o singură probă în apărare. Nu îmi este frică de cruce, suferinţa purifică şi înalţă. Atât cât această suferinţă mă priveşte doar pe mine, le pot acorda iertare călăilor în robă. Fără voia lor fac parte deja din istoria României, iar părticica aceasta de istorie ei vor să o întineze. Lucrul cel mai trist este că în urmă las o ruină, o Românie lipsită de putere, dezbinată, anomică şi condusă de străini, cu un popor sufocat de frică, ură şi neputinţă. Aceasta într-o lume care adânceşte zilnic războiul împotriva tuturor. Ceea ce vă rog este să nu vă lăsaţi intimidaţi, să nu cădeţi sub povara statului colonial. Învins nu este cel pus la pământ, ci acela care nu mai vrea să se ridice. Oricât de lungă ar fi noaptea, ziua îi va urma”.
Curtea Suprema a judecat luni ultimul termen din dosarul de luare de mita si trafic de influenta în care fostul europarlamentar a contestat condamnarea sa, în 23 februarie, la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare.
***
Severin a fost trimis în judecată în septembrie 2013 pentru ca a acceptat 100.000 de euro din partea unor jurnalişti sub acoperire de la publicaţia britanică The Sunday Times.
În schimbul sumei, europarlamentarul ar fi trebuit să depună amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European şi să voteze împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societății comerciale pe care aceștia pretindeau că o susțin, pe de altă parte.
"La suma menționată se adăuga și suma de 4.000 de euro pe zi pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente. În contextul discuțiilor din perioada ianuarie — martie 2011, Adrian Severin le-a pretins celor două persoane, potrivit înțelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influență asupra a doi deputați din Comisia juridică, a raportorului Comisiei pentru afaceri economice și monetare din legislativul european, precum și asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienților companiei pe care cei doi susțineau că o reprezintă", susţin procurorii.
Adrian Severin ar fi depus amendamentul prin intermediul unui alt coleg, iar alături de el, în acest dosar au mai fost implicaţi şi europarlamentarii Zoran Thaler și Ernst Strasser. Ultimii doi au demisionat din Parlamentul European, renunţând şi la imunitatea parlamentară, însă, Severin a refuzat, susţinând că ar fi fost vorba de o înscenare cu o motivaţie politică.