Pe aceeași temă
După înființarea Secției pentru investigarea procurorilor și judecătorilor, în octombrie anul trecut, judecătorii s-au lovit de această dilemă în privința reprezentării acuzării în instanță, relatează Ziare.com.
Sunt destule dosare cu greutate in care alaturi de magistrati sunt judecati si politicieni. Printre cele mai mediatizate astfel de cazuri:
Alina Bica, fost procuror-sef DIICOT - caz aflat in faza de contestatie in anulare;
Sebastian Ghita, fost deputat PSD - cazul in care sunt judecati fostii sefi ai parchetului din Prahova, procurorii Liviu Tudose si Aurelian Mihaila;
Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam si Tudor Chiuariu, fosti parlamentari - speta in care sunt judecati doi judecatori de la Tribunalele Covasna si Brasov, Lorand Ordog si Roxana Adam, sotia lui Ioan Adam.
Pentru ca deciziile au fost diferite in spete similare, un complet care avea pe masa un denunt clasat anul trecut de DNA pe numele a doi procurori a cerut ca problema sa fie transata intr-o sedinta speciala a Inaltei Curti. Este vorba de completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala, scrie jurnalistul Ionel Stoica pe Ziare.com.
Propunerea judecatorului care a sesizat completul: Participarea la sedintele de judecata in cauzele de competenta Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie, in care urmarirea penala s-a efectuat de catre Directia Nationala Anticoruptie, se asigura de procurori din cadrul DNA.
In motivarea sesizarii, acesta face trimitere la mai multe texte de lege.
"Din analiza coroborata a textelor legale precizate rezulta faptul ca regula cu caracter general instituita de legiuitor este aceea a particparii la sedintele de judecata, in procesele penale, a procurorului care a efectuat urmarirea penala sau a unui procuror din cadrul aceluiasi parchet", se arata in decizie.