Pe aceeași temă
Scutea spune că sesizarea din oficiu este legală, nu și competența specială a parchetului militar, a spus procurorul general Gabriela Scutea cu privire la dosarul în care Parchetul Militar București s-a autosesizat în 25 februarie și a deschis dosar penal in rem (pentru fapte) pentru abuz în serviciu și violarea vieții private în cazul imaginilor difuzate de România TV de la o întâlnire privată a doi magistrați cu doi ziariști.
România TV, post de televiziune controlat de fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă, fugar în Serbia, a difuzat imagini cu Horațiu Radu, procurorul șef adjunct al procurorului general, judecătorul Răzvan Păştilă şi jurnaliştii Alex Costache şi Cosmin Savu.
Ei au fost filmați și înregistrați într-un restaurant din Capitală și urmăriți inclusiv la toatelă, iar imaginile au fost preluate de Gândul şi de Evenimentul Zilei, fiind prezentate ca „dovada” unei pretinse conspiraţii împotriva noilor procurori şefi numiţi de Iohannis.
Bogdan Pîrlog, prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, a fost cel care a deschis dosarul și a spus că există suspiciuni că ar putea fi implicați militari în acest dosar, potrivit HotNews.ro.
Imediat după deschiderea dosarului de către procurorul militar Bogdan Pîrlog, conducerea Parchetului de pe lângă Curtea Militară de Apel a declanșat un control cu privire la modalitatea de sesizare și competența. Verificările au fost făcute la cererea Gabrielei Scutea, noul procuror general al României.
Declarațiile complete ale Gabrielei Scutea în interviul pentru Ziare.com:
Rep: Numirea dvs a fost urmata de un mare scandal de filaj si hartuire a fostului procuror general adjunct si a trei jurnalisti. Dosarul a fost deschis la Parchetul Militar Bucuresti. Dvs ati cerut preluarea dosarului la PICCJ? Unde e acum si in ce stadiu?
Gabriela Scutea: Nu s-a pus niciodata problema preluarii si cine a comentat in acest sens si-a asumat clar ca face afirmatii neconforme realitatii.
In privinta acelui dosar am dispus un control pentru a intelege de ce este la Parchetul Militar. Autorul necunoscut e militar, aceasta asertiune mi se pare demna de discutat in seminarii la facultate.
Controlul a aratat ca sesizarea din oficiu e legala, insa competenta speciala a Parchetului Militar nu se poate sustine. Formula „exista posibilitatea” ca autorii sa fie militari contrazice CPP, care cere descrierea faptei.
Noi stim ca au fost 4 persoane intr-un restaurant, iar sederea si interactiunea lor in restaurant au fost filmate fara acordul lor. Nu erau elemente care sa induca aceasta competenta speciala dupa calitatea persoanei.
Rep: A fost declinata competenta?
Gabriela Scutea: Inca nu. Am dispus infirmarea intregii cercetari facuta la Parchetul Militar, cu efecte negative pentru partile vatamate, dar temporare, pentru ca dosarul nu e vechi.
A ramas doar actul de sesizare din oficiu. Eu nu pot decat sa infirm actele nelegale, urmeaza ca dumnealor sa isi verifice competenta si sa decida catre care parchet trebuie sa orienteze aceasta competenta. Cat timp nu exista neindoielnic elemente catre atrag competenta speciala, este incidenta competenta generala.
Rep: A fost un abuz, o abatere disciplinara comisa de procurorul Parchetului militar?
Gabriela Scutea: Este o abatere de la suprematia legii.