Pe aceeași temă
"Nu există absolut nicio justificare raţională să venim acum cu acte de clemenţă, afară de cazul că nu avem vreun interes care să fie ocult. Nu pot să fac nicio speculaţie în acest moment, însă vom vedea că lucrurile vor ieşi la suprafaţă întotdeauna", a spus Lazăr, după şedinţa plenului CSM, conform News.ro.
Procurorul general a adăugat că unele modificări ale Codului penal, promovate prin proiectul de ordonanţă iniţiat de Ministerul Justiţiei, nu satisfac nevoile activităţii de urmărire penală.
"Cu referire la denunţ, nu satisface nevoile activităţii de urmărire penală şi de asemenea şi alte modificări care am văzut că sunt propuse acolo, la o primă privire. Ministerul Public va prezenta un punct de vedere în zilele următoare. Nu suntem de acord cu acest proiect de ordonanţă de urgenţă (privind graţierea, n.r.) Noi avem nevoie să consolidăm instituţiile justiţiei în conformitate cu strategia pe care justiţia o are pentru următorii ani", a mai spus Lazăr.
El a susţinut că nu există niciun interes prioritar naţional pentru proiectul de graţiere şi de modificare a Codului Penal.
"Aşa cum este văzut proiectul de lege, nu există niciun interes prioritar naţional pentru acest proiect de lege, este foarte clar. De asemenea, survine suspiciunea acestei emoţii colective care a fost ridicată prin mijloacele media. Un val de emoţie colectivă din care rezultă un mare semn de neîncredere în justiţie, ceea ce este total fals, pentru faptul că magistraţii nu pot ieşi să respingă punctual fiecare dintre acuzele care se audc la adresa justiţiei. Nu e cazul să vină cineva cu un proiect de ordonanţă de graţiere. Doresc să va asigur că justiţia se înfăptuieşte cum s-a înfăptuit de către profesionisti responsabili, noi trebuie să avem încredere că toate lucrurile vor fi clarificate, vor fi date soluţii temeinice şi legale în toate dosarele", a declarat procurorul general.
Augustin Lazăr a precizat că magistraţii nu sunt încântaţi de proiectul Ministerului Justiţiei.
"Ministerul Public şi, în general magistraţii, am discutat în CSM, pot să va spun că nimeni nu e încântat de acest proiect. Colegii au avut cuvinte de critică la adresa acestui proiect după cum aţi putut vedea şi dumneavoastră în dezbatere. Nu există o nevoie, un imperativ care să fie naţional că în acest moment să ieşim cu un astfel de act normativ", a mai spus Lazăr.
Referitor la graţiere, procurorul general a fost de părere că măsura nu ar rezolva problema suprapopulării penitenciarelor.
"Nu numai în România avem penitenciare suprapopulate, şi în alte state europene avem aceeaşi problemă, însă faptul de a da o graţiere nu rezolvă problema. S-a demonstrat că, după foarte puţin timp, majoritatea celor care au fost graţiaţi revin în penitenciare şi atunci ce am făcut? Mai dăm o dată de lucru organelor judiciare, mai expunem cetăţenii ţării la un val de criminalitate care va ieşi din penitenciare după ce am făcut eforturile să-i adunăm acolo pentru executarea sancţiunilor”, a declarat Augustin Lazăr.
Ministerul Justiţiei a elaborat două acte normative, care au fost finalizate marţi, unul dintre ele vizând graţierea, nu şi aministia, a anunţat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, la finalul şedinţei de Guvern prezidate de preşedintele Iohannis.
Al doilea act normativ vizează "hotărârile Curţii Constituţionale privind anumite fapte care trebuie să fie mai bine precizate".
Premierul Sorin Grindeanu a precizat că în proiectele promovate de Ministerul Justiţiei abuzul în serviciu şi conflictul de interese nu se dezincriminează, ”dar se clarifică aceste lucruri în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale”.