Procurorul general Augustin Lazăr a decis ca dosarul Tel Drum să rămână la DNA

Redactia | 13.03.2019

Procurorul general a decis ca dosarul Tel Drum să rămână la DNA.

Pe aceeași temă

Procurorul general a tranșat, astfel, conflictul dintre DNA și Secția de investigare a infracțiunilor în justiție care a cerut dosarul Tel Drum de la DNA.

Hotărârea procurorului general vine după ce, luna trecută, DNA a sesizat un conflict pozitiv de competenţă cu Secţia specială. Ambele unităţi de parchet considerau că trebuie să instrumenteze ancheta. De altfel, Secţia specială a cerut de patru ori dosarul de la DNA, înainte ca procurorul şef interimar să sesizeze Parchetul General.

Ultima solicitare viza faptul că dosarul Tel Drum, în care este cercetat, printre alţii, Liviu Dragnea, este probă într-o investigaţie a Secţiei. Aşa că DNA a trimis o copie a dosarului la Secţia Specială şi originalul la Procurorul general, care să decidă cine va conduce, pe viitor, investigaţia.

„Prin ordonanţa nr. 412/C/2019 din data de 12.03.2019, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în temeiul art. 63 alin.1 şi alin. 4 din Codul de procedură penală, art 88 ind.1 alin 5 din Legea nr. 304/2004 şi art. 1 alin. 3 ind.1 din O.U.G. nr. 43/2002, stabilirea competenţei de soluţionare a dosarului nr. 986/P/2014 în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. Soluţia a fost pronunţată ca urmare a constatării că faptele care fac obiectul urmăririi penale în dosarul nr 986/P/2014 al D.N.A. nu au nicio legătură cu faptele denunţate anonim în dosarul nr. 1164/P/2018 al S.I.I.J”, a transmis, miercuri, Parchetul General într-un comunicat remis presei.

Procurorul-şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Călin Nistor, a anunţat, în 22 februarie, că au fost trei situaţii în care Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SSIIJ) a cerut preluarea anchetei Tel Drum, procurorii de acolo apreciind că le revine competenţa. În schimb, DNA susţine că are competenţă în acest dosar, fiind chemat procurorul general să stabilească cine va instrumenta în continuare dosarul.

Ulterior, procurorii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) au declarat că afirmaţiile referitoare la "insistenţa preluării de la DNA a unor dosare mediatizate pentru a fi soluţionate de secţie, cu încălcarea competenţei şi în favoarea unor oameni politici", şi cele potrivit cărora astfel s-a declanşat un conflict pozitiv de competenţă cu această structură specializată de parchet "constituie susţineri fără fundament, făcute cu rea-credinţă, în încercarea repetată de discreditare" a secţiei şi a procurorilor acesteia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22