Procurorul general: Dorința de a controla Justiția, mai puternică decât rațiunea

Dora Vulcan | 07.12.2017

Modul în care au fost votate miercuri amendamentele la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor denotă faptul că există o dorinţă de a pune sub control sistemul judiciar, mai puternică decât raţiunea, spune procurorul general Augustin Lazăr.

Pe aceeași temă

 

 

 Augustin Lazar mai spune ca modificarea legilor Justitiei in "conditii improprii" va bulversa sistemul.

 

"Nu as putea caracteriza activitatea Camerei Deputatilor, dar va pot spune un singur lucru: modificarea legilor Justitiei in aceste conditii improprii si fara sa avem studii de impact cu referire la rezultatele care s-ar produce va bulversa in mod sigur Justitia romana. Acest aspect se vede de catre orice persoana de buna credinta. Nu trebuie sa fii mare jurist pentru a intelege aceste lucruri", a declarat joi Augustin Lazar la CSM, potrivit News.ro

 

Procurorul general sustine ca "dorinta de a pune sub control Justitia este mai puternica decat ratiunea."

 

Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost adoptata miercuri pe articole intr-o sedinta maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind insa amanat pentru ca PSD - ALDE - UDMR nu au reusit sa stranga suficienti deputati pentru a adopta actul normativ.

 

Singura modificare adoptata de plen fata de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se indrepta impotriva magistratului care a savarsit o eroare din rea-credinta sau grava neglijenta.

 

 

 

 

Victorie a coaliției după desantul dat la Cameră: statul va fi OBLIGAT să se îndrepte împotriva magistraților

 

 

Camera Deputaților a adoptat miercuri propunerea de modificare a legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor potrivit careia statul va fi obligat sa se indrepte cu o actiune in despagubiri impotriva magistratului care a savarsit o eroare cu rea-credinta sau din grava neglijenta.  

 

 

 "Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se indreapta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii", se arata in amendamentul adoptat miercuri de plenul Camerei Deputatilor, scrie ziare.com. 

 

Initial, comisia speciala privind Legile Justitiei, a respins aceasta propunere in favoarea unui amendament formulat de Uniunea Nationala a Judecatorilor si Asociatia Magistratilor, potrivit caruia statul "are dreptul" de a se indrepta impotriva judecatorului sau procurorului care a savarsit o eroare judiciara din neglijenta sau cu rea-credinta.

 

Presedintele comisiei parlamentare speciale privind legile Justitiei, Florin Iordache, a declarat luni ca PSD va sustine in plenul Camerei Deputatilor propunerea respinsa saptamana trecuta ca, in cazul savarsii unei erori de catre un judecator, statul sa aiba obligatia de a se indrepta cu actiune in regres impotriva respectivului magistrat pentru recuperarea prejudiciului.

 

"La acel alineat 7 de la raspunderea magistratilor sunt trei discutii in acest moment: in legea in vigoare se spune ca (statul - n. red.) se poate indrepta, in propunerea noastra (se spune ca - n. red.) statul se indreapta si in amendamentul UNJR ca statul are dreptul. Propunerea PSD pe care o vom sustine este sa ne sustinem amendamentul nostru cu statul se indreapta", a declarat Florin Iordache.

 

Astfel, desi are majoritatea in comisia speciala, PSD si-a respins miercuri propria propunere de modificare a legii. Potrivit acesteia, "dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se indreapta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii".

 

Amendamentul adoptat de comisia speciala saptamana trecuta, prevede ca "dupa ce prejudiciul a fost acoperit integral de catre stat, acestuia ii revine dreptul de a se indrepta cu actiune in regres prin MFP, impotriva judecatorului sau procurorului care cu rea credinta sau neglijenta a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii".

 

In prezent, alineatul 7 al articoului 96 din legea 303/2004 privint statutul judecatorilor si procurorilor prevede ca "dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate indrepta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii".

 

Camera Deputatilor este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca forul decizional sa fie Senatul.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22