Procurorul general: Un 10 august poate să apară oricând. Mai sunt 19 luni de campanie electorală

Laurentiu Gheorghe | 16.05.2019

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a afirmat că în condițiile în care mai urmează trei rânduri de alegeri în viitorul apropiat noi confruntări între protestatari și jandarmerie pot apărea oricând.

Pe aceeași temă

El a spus că sunt anchetate „toate evenimentele de la protestul din august 2018”, făcând aceste declarații în contextul în care a fost întrebat despre informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora Parchetul Militar ar fi cerut Spitalului Clinic de Urgență Floreasca informații referitoare la instituțiile care s-au interesat în noaptea de 10 spre 11 august 2018 despre starea răniților dupa agresiunile de la mitingul din Piața Victoriei.

Parchetul General a anunțat că a extins urmărirea penală în dosarul privind violențele de la protestul din 10 august 2018, fiind cercetată acțiunea jandarmilor de a evacua Piața Victoriei.

Procurorii arată că „mai multe acţiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din municipiul Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente - acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual şi fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”.

Printre acțiunile suspectate de procurorii militari ar fi fost diversiuni cu scopul de a provoca și legitima intervenția în forță a Jandarmeriei, inclusiv, împotriva manifestanților pașnici, se numără și momentul Springtime.

Atacul asupra jandarmeriței Ștefania a dus apoi la ordinul de evacuare a Pieţei Victoriei, pus în practică la ora 23:11, pe 10 august, după ce jandarmii au primit informaţii că ”sunt atacaţi” şi ”doi oameni sunt omorâţi”. Scutierii au evacuat în câteva minute, cu gaze şi tunuri cu apă, toată piaţa, plină inclusiv cu manifestanţi non-violenţi, grupaţi mai cu seamă în zona Muzeului Antipa, la „Girafă”. Aşa s-a ajuns la sute de răniţi, gazaţi şi bătuţi de Jandarmerie

Șefii din Jandarmerie, Cătălin Sindile, Laurențiu Cazan şi Sebastian Cucoş, au fost chemați pentru a fi informați cu privire la extinderea urmăririi penale. Aceștia au fost puși, de altfel, sub acuzare în acest dosar în 21 septembrie 2018, fiind acuzați de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals. Alături de șefii din Jandarmerie a fost pus sub acuzare, la acel moment, și secretarul de stat în MAI Dan Mihai Chirică.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22