Procurorul Iulian Preda, trimis in judecata. A mintit ca nu a colaborat cu Securitatea

Dora Vulcan | 12.08.2016

Procurorii Parchetului General l-au trimis in judecata pe procurorul Iulian Preda pentru doua infractiuni de fals in declaratii, dupa ce a depus acte la un concurs al CSM din care reiesea ca nu a colaborat cu Securitatea.

Pe aceeași temă

 

 

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) transmis vineri, Iulian Preda a depus declaratii false, potrivit carora nu a facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990, cu ocazia unui concurs organizat de Consiliul Superior al Magistraturii.

 

"In calitate de procuror, Iulian Preda a participat la concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii in perioada 16 aprilie - 6 iulie 2010, fiind admis pentru functia de prim-procuror adjunct la Parchetul de pe langa Judecatoria Targoviste, precum si la concursul organizat in perioada 22 martie - 19 iunie 2013, in urma caruia a fost admis pentru functia de prim-procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Dambovita", se arata in comunicat.

 

Cu ocazia inscrierii la ambele concursuri, Iulian Preda a depus declaratii intocmite pe propria raspundere din care rezulta ca nu a facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990, declaratiile fiind date in vederea producerii unor consecinte juridice pentru sine, respectiv ocuparea unor functii de conducere pentru care legea instituie incompatibilitatea cu calitatea de agent sau colaborator al fostei Securitati.

 

"Prin sentinta civila pronuntata in anul 2013 de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a Contencios Administrativ si Fiscal, irevocabila prin decizia pronuntata de ICCJ - Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal in 2015, s-a constatat insa ca inculpatul Preda Iulian a avut calitatea de colaborator al Securitatii, in acceptiunea prevazuta de art. 2 lit. b din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii", precizeaza PICCJ.

 

Potrivit probatoriului, in anul 1986, Iulian Preda era electrician in cadrul Combinatului de Oteluri Speciale Targoviste si a semnat un angajament de colaborare cu organele de securitate, prin care urma sa furnizeze acestui serviciu secret, sub numele conspirativ "Marius", informatii referitoare la "mediul tinerilor fara ocupatie, care frecventeaza baruri, ceainarii, videoteci si se pot angrena in activitati necorespunzatoare ce pot aduce atingere intr-un mod sau altul securitatii statului".

 

In dosarul de retea din arhiva fostei Securitati avandu-l ca titular pe Preda Iulian au fost identificate sase note informative olografe scrise si semnate de inculpat sub pseudonim (in perioada 1986-1987) si care, potrivit notei de constatare a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, se circumscriu celor doua cerinte legale pentru a putea fi retinuta calitatea de colaborator al fostei Securitati: denuntarea unor atitudini potrivnice regimului comunist si incalcarea unor drepturi fundamentale.

 

Pe baza notei de constatare mai sus amintita, in anul 2012 a fost sesizata, potrivit legii, Curtea de Apel Bucuresti, sentinta pronuntata stabilind calitatea de colaborator, confirmata ulterior si de instanta de recurs.

 

Procurorii au solicitat CSM suspendarea din functia de procuror a inculpatului Iulian Preda, care activa incepand cu data de 1 iunie 2016 in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Patarlagele.

 

Dosarul a fost trimis spre solutionare Curtii de Apel Bucuresti.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22