Pe aceeași temă
UPDATE: "Nu înțeleg scopul audierii de astăzi, din punctul meu de vedere raportat la întrebările care mi-au fost puse. Prezența mea astăzi, aici, este total nejustificată. Absolut tot ce am fost întrebată rezultă în mod clar din documente", a afirmat Moraru Iorga la ieşirea de la DNA.
Moraru Iorga a spus ca nu stie in ce dosar a fost chemata, dar a spus ca faptele vizate de procurori sunt fals intelectual si favorizarea faptuitorului.
Surse judiciare au declarat pentru Agerpres ca Mihaela Moraru Iorga a fost chemata pentru a da lamuriri in legatura cu o expertiza pe care a cerut-o intr-un dosar al afaceristului Florian Walter, care ar fi fost efectuata, dar care nu ar fi fost atasata dosarului respectiv.
Intrebata de ziaristi despre acest lucru, procurorul Iorga a spus: "l-am anchetat pe Walter, nu l-am trimis in judecata pentru ca urmarirea penala nu a fost finalizata".
background
Mihaiela Iorga Moraru a fost revocată de Laura Codruța Kovesi de la DNA central. Pe 27 septembrie, Curtea de Apel București a decis suspendarea ordinului emis de Laura Codruța Kovesi prin care Mihaiela Iorga a fost revocată din funcția de procuror al DNA dar pe chestiuni procedurale pentru că a fost atacată constituţionalitatea articolului de lege în baza căruia Kovesi a revocat-o pe Iorga, instanţa sesizând şi CCR să se pronunţe asupra constituţionalităţii articolului.
La revocarea sa, DNA central a susţinut într-un comunicat de presă că Mihaiela Iorga nu a înregistrat un denunț în conformitate cu dispozițiile legale și nu l-a prezentat spre repartizare procurorului-șef al secției din care făcea parte. Neprezentarea denunțului a avut drept consecință imposibilitatea aplicării unor dispoziții procesual penale în raport cu persoane cercetate. De asemenea, DNA a anunțat că a identificat mai multe nereguli în activitatea Mihaielei Iorga, în biroul său fiind găsite o sumă de bani și mai multe bunuri neînregistrate.
„Într-un dosar în lucru s-a identificat suma de 398.400 lei primită de la o persoană fizică. În procesul verbal, întocmit în acest sens, nu s-a precizat natura sumei de bani și nu a fost înregistrată în Registrul de evidență a valorilor și corpurilor delicte pentru a fi depusă la camera de corpuri delicte, conform prevederilor legale. De precizat că, deși Direcția Națională Anticorupție dispune de un fond de flagrant de 2 milioane lei, potrivit dispozițiilor art. 4 alin. 4 din OUG 43/2002, suma respectivă nu era destinată pentru o activitate operativă, deoarece nu există niciun document din care să rezulte că au fost solicitați bani din fondul de flagrant și nici nu i-au fost puși la dispoziție”.
Într-un alt dosar aflat în lucru au fost identificate bunuri, și anume ceasuri evaluate la 67.631 lei și un stilou în valoare de 8.117 lei, ridicate cu ocazia unei percheziții, care nu au fost înregistrate de Mihaiela Iorga în Registrul de evidență a valorilor și corpurilor delicte.
De asemenea, într-un dosar în care erau cercetate mai multe persoane, Mihaiela Iorga a solicitat și obținut declanșarea procedurilor pentru obținerea avizului necesar urmăririi penale față de una dintre persoane, iar după obținerea avizului a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de persoana respectivă la o zi după împlinirea termenului de prescripție, „împrejurare care generează consecințe asupra întregii cauze”, mai scrie publicația amintită mai sus.
De cealaltă parte, Mihaiela Iorga a declarat că între ea și Laura Codruța Kovesi exista de mai mult timp o tensiune, determinată „probabil” de faptul că nu a dat curs „anumitor solicitări”.
foto Agerpres