Procurorul nu mai poate prelungi controlul judiciar fara citarea si audierea inculpatului

Dora Vulcan | 05.10.2016

Prelungirea controlului judiciar de catre procuror prin ordonanta, in cursul urmaririi penale, este constitutionala doar daca inculpatul a fost citat si audiat in prealabil, conform unei decizii a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), citata de Agerpres.

Pe aceeași temă

 

 

 

Solutia a fost pronuntata in sedinta de plen din data de 4 octombrie, in cadrul careia s-a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.2151 alin.(2) si (5) din Codul de procedura penala, potrivit unui comunicat al CCR, citat de Hotnews.ro.

 

Primul alineat analizat prevede ca, 'in cursul urmaririi penale, controlul judiciar poate fi prelungit de catre procuror, prin ordonanta, daca se mentin temeiurile care au determinat luarea masurii sau au aparut temeiuri noi care sa justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputand sa depaseasca 60 de zile'.

 

In urma deliberarii, cu majoritate de voturi, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor alineatului si a constatat ca acestea sunt constitutionale 'in masura in care prelungirea masurii preventive a controlului judiciar se face cu aplicarea prevederilor art.212 alin.(1) si alin.(3) teza intai din Codul de procedura penala', potrivit comunicatului.

 

Articolul 212 din Codul de procedura penala, la care fac trimitere judecatorii constitutionali, prevede la primul alineat ca 'procurorul dispune citarea inculpatului aflat in stare de libertate sau aducerea inculpatului aflat in stare de retinere', iar la al treilea ca 'masura controlului judiciar poate fi luata numai dupa audierea inculpatului, in prezenta avocatului ales ori numit din oficiu'.

 

'In argumentarea solutiei pronuntate, instanta constitutionala a retinut ca desfasurarea procedurii prelungirii masurii preventive a controlului judiciar, prevazuta la art.2151 alin.(2) din Codul de procedura penala, fara citarea si audierea inculpatului, este de natura a-i incalca acestuia dreptul la aparare, drept fundamental prevazut de art.24 din Constitutie', se precizeaza in comunicatul CCR.

 

CCR a respins in schimb ca neintemeiata, cu unanimitate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.2151 alin.(5) din Codul de procedura penala, care prevede ca 'impotriva ordonantei procurorului prin care, in conditiile prevazute la alin. (2) si (3), s-a prelungit masura controlului judiciar, inculpatul poate face plangere la judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond'. Instanta constitutionala a constatat ca prevederile acestui alineat sunt constitutionale in raport cu criticile formulate.

 

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Parlamentului, Guvernului si instantelor care au sesizat CCR. Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de plen vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22