Profesorii au suspendat greva. Nicolae Ciucă își va anunța demisia după ședința de guvern

Redactia | 12.06.2023

Premierul Nicolae Ciucă își va demisia luni, după ședința de guvern pentru a permite rocada guvernamentală, Marcel Ciolacu urmând să fie rapid desemnat premier, conform protocolului coaliției.

Pe aceeași temă

Ultimul obstacol care a întârziat efectuarea schimbului de premieri, greva profesorilor, a fost suspendată luni dimineață, sindicatele din învățământ acceptând oferta guvernului, care conține răspuns la principala revendicare, majorarea cu 25% a salariilor.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, înainte de ultima ședința de guvern pe care o conduce, că vor fi adoptate două ordonanțe de urgență, una privind creșterea salariilor profesorilor, alta referitoare la alocarea fondurilor necesare.

„Doresc să subliniez că în acest tablou al finanțării nu doar partea salarială este cea care contează, ci și investițiile făcute în Învățământ, pentru infrastructura din întreg sistemul de educație. Am cuprins aceste elemente în noile legi ale Educației, doamna ministru le-a precizat de fiecare dată când a avut ocazia și după ședința de guvern poate să le reia”, a declarat Nicolae Ciucă înainte de a intra în ședința de guvern unde vor fi aprobate aceste două acte normative.

Salariile profesorilor și ale personalului didactic auxiliar ar urma să crească de la 1 iunie cu 1.300 de lei brut pe fiecare funcție, potrivit proiectului de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică după ce Guvernul a făcut duminică o nouă ofertă sindicaliștilor. Pentru personalul nedidactic din sistemul național de învățământ, majorarea prevăzută este de 400 de lei brut.

Proiectul iniţiat de MIPE prevede acordarea unei prime de 1.500 lei pentru profesori şi 500 de lei pentru personalul nedidactic, până în 2027, pe data de 5 octombrie, atunci când este Ziua Internaţională a Educaţiei.

Pe tema creşterilor salariale din Educaţie, ministrul Ligia Deca a precizat duminică, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că Executivul va garanta şi faptul că pe noua grilă de salarizare, în viitoarea lege a salarizării, se va pleca de la salariul mediu brut pentru debutant sau asistent universitar şi că prima tranşă care se va acorda din această creştere va consta în 50% din creştere şi va ajunge la cadrele didactice de la 1 ianuarie 2024.

Sindicatele au anunțat suspendarea, nu încheierea grevei.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” au anunțat, într-un comunicat de presă comun, că, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:

– principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

– acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

„În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, se mai arată în comunicat.

Deblocarea rotativei

După depunerea demisiei, mâine vor avea loc la consultări la Cotroceni cu liderii coaliției pentru formarea noului cabinet. Cel mai probabil, după negocieri, președintele Iohannis îl va desemna pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, să formeze guvernul.

Urmează ca, potrivit Constituției, primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului să depună individual, în faţa Preşedintelui României, jurământul. Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.

Conform surselor politice, Nicolae Ciucă ar urma să preia șefia Senatului, exercitată acum interimar de Alina Gorghiu.

Partidele din coaliţie nu s-au înţeles deocamdată asupra formulei noului Executiv şi nu se ştie nici dacă UDMR va rămâne în actuala formulă guvernamentală, în condiţiile în care nu renunţă la portofoliul Dezvoltării.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22