Pe aceeași temă
Anunțul a fost făcut cu o oră înainte ca la Palatul Cotroceni să înceapă discuțiile dintre președintele Klaus Iohannis și liderii coaliției de guvernare pe tema salariilor profesorilor.
Sindicatele au anunțat că nu vor semna un acord politic nici dacă ar fi girat de președintele Klaus Iohannis dacă acest act nu conține creșterea imediată a salariilor cu 25%.
În plus, sindicatele cer emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării valabilă pentru anul viitor, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, de circa 4.000 de lei, urmând ca salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.
În acest moment, salariul unui cadru didactic debutant este de circa 2.400 de lei, printre cele mai mici salarii din tot mediul bugetar.
Noi discuții la Palatul Victoriei cu sindicaliștii din învățământ
La discuțiile de la Palatul Cotroceni dintre președintele Iohannis și liderii coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, s-a stabilit să se acorde o majorare salarială de 25-30%, începând cu septembrie 2023, în raport cu salariul minim, iar restul majorării, până la 60%, eşalonat in următorii doi ani.
Președintele României a îndemnat toate părțile angajate în dialogul instituțional să dea dovadă de responsabilitate și flexibilitate în procesul de negociere și să înțeleagă că soluțiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile și solicitările profesorilor.
Premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, vor avea, miercuri, o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din Educație, la Palatul Victoria.
Sindicaliștii din învățământ sunt în grevă de 8 zile în timp ce examenele terminale bat la ușă, existând riscul înghețării anului școlar.
Comentarii 4
tibi - 06-06-2023
Pe SPECIALII noștri politicieni, judecători, polițiști, fel de fel de doctorii, etc cine i-ar pregătit? Analfabeții noștri funcționali care bântuie prin toate instituțiile statului român cine i-ar pregătit? Va mirați că și ei doresc să treacă în clasa noastră superioara?
RăspundeNagy Viktor - 06-05-2023
Scrisoare deschisă profesorului Iohannis Onorat Domn Profesor! Mă scuzați Domnule Coleg pentru deranj, dar vă sugerez ceva: În loc să-i dojeniți pe dascăli, că nu sunt mulțumiți cu mărinimia guvernului, care dă o majorare imensă de 1000 de lei brut din luna iunie fiecărui cadru didactic. Deci vă rog, chiar insist să dați un exemplu de urmat: Să renunțați la funcția de președinte ca să vă întoarceți înapoi la catedră pe următorii câțiva ani, deoarece catedra Dvs. este rezervată. Cât de mărinimos sunteți, puteți renunța și de la indemnizația ce se cuvine foștilor șefi de stat, precum și de la celelalte drepturi, care ne costă destul de mult pe noi plătitorii de impozite. (Știu că o să renunțați și la pensia specială pentru mandatele petrecute la Primăria Sibiului.) Reîntors la catedră puteți participa la examenul de bacalaureat din acest an, unde foarte probabil va fi lipsă de cadre didactice care să fie supraveghetori la examene, pentru suma enormă de 118 lei brut pe zi. (Acești supraveghetori mai nou se numesc profesori asistenți.) Să nu mergeți înapoi la inspectorat, ci direct la catedră, că acolo sunt mai multe provocări. La inspectorat, acolo însă e doar o treabă de administrativă. Iar dacă salariul de profesor nu o să vă ajungă, puteți să faceți meditații. (Oricum în acest domeniu aveți o experiență.) Dar să nu uitați să vă reactivați PFA-ul pentru meditații, că ANAFUL vă va pândi. (Vă dați seama de articolele de pe prima pagină s-ar publica și ce breaking news cu un expreședinte prins de cu venituri nedeclarate...) La liceul nostru e lipsă de profesori de fizică, deci puteți veni și în orășelul nostru. Dacă veniți, colegul meu de muzică vă promite (m-am înțeles deja cu el, are și un cor) că vă vom îmtâmpina cu o sereanadă la autogară. (Fanfară nu avem încă...) Se lucrează și la repertoriu: Oda bucuriei, Stille Nacht și o piesă la alegerea Dvs. Dacă optați pentru O lume minutată, nu e problemă, copii din cor au talent și vocație. Nu ca foștii subalterni Ciucă, Bode sau Deca. (Avem nevoie și de profesori de engleză, așa că poate să vină la noi și Doamna Carmen.) O să vorbesc la Primărie, recent au fost inaugurate niște blocuri ANL, primarul sigur că vă va repartiza o garsonieră măcar... Domnule Coleg vă invităm cu mult drag la catedră, și dacă vreți puteți profesa meseria de dascăl până la vârsta de 70 de ani. Și apoi să vă bucurați de pensia binemeritată, muncită. E drept că profesorilor nu se cuvin pensii speciale, pensii de serviciu sau așa ceva, dar dacă nu sunt tare risipitori se descurcă cu sumele cuprinse (ca pensie) între 3200-4500 lei. Deci vă așteptăm cu drag Domnule Iohannis la catedră! Cu respect al Dvs. coleg din provincie, Nagy Viktor Ps. Vă rog să confirmați sosirea Dumneavoastră, melodia aleasă și faptul că doriți și dirigenție sau nu.
RăspundeParjolescu Titus-Constantin - 06-03-2023
Putin le pasa ca unii diin copii, cei mai buni, pierd examenele de admitere la facultatile din afara. Puteau sa-si sacrifice cateva zile din una din multele vacante si sa-si lamureasca treburiile. S-au aliniat ca o turma in spatele liiderilor de sindicat care au venituri foarte mari, gandesc cu mintea acestora si asta explica procentul de 40% de analfabeti functiionali.
RăspundeIon - 06-01-2023
Pai de, daca la scoala i-ati lasat sa copieze si sa fure pentru note mari si promovari in varful statului la maturitate jefuiesc si fura de usuca populatia pentru averile lor si neamului lor.
Răspunde