Profesorii resping semnarea unui acord, chiar garantat de președintele Iohannis. Greva continuă

Redactia | 31.05.2023

Sindicatele din învățământ au anunțat miercuri că organizațiile județene au decis să respingă oferta guvernamentală, să nu accepte un acord politic care nu prevede creșteri salariale și să continue greva.

Pe aceeași temă

Anunțul a fost făcut cu o oră înainte ca la Palatul Cotroceni să înceapă discuțiile dintre președintele Klaus Iohannis și liderii coaliției de guvernare pe tema salariilor profesorilor.

Sindicatele au anunțat că nu vor semna un acord politic nici dacă ar fi girat de președintele Klaus Iohannis dacă acest act nu conține creșterea imediată a salariilor cu 25%.

În plus, sindicatele cer emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării valabilă pentru anul viitor, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, de circa 4.000 de lei, urmând ca salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.

În acest moment, salariul unui cadru didactic debutant este de circa 2.400 de lei, printre cele mai mici salarii din tot mediul bugetar.

Noi discuții la Palatul Victoriei cu sindicaliștii din învățământ

La discuțiile de la Palatul Cotroceni dintre președintele Iohannis și liderii coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, s-a stabilit să se acorde o majorare salarială de 25-30%, începând cu septembrie 2023, în raport cu salariul minim, iar restul majorării, până la 60%, eşalonat in următorii doi ani.

Președintele României a îndemnat toate părțile angajate în dialogul instituțional să dea dovadă de responsabilitate și flexibilitate în procesul de negociere și să înțeleagă că soluțiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile și solicitările profesorilor.

Premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, vor avea, miercuri, o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din Educație, la Palatul Victoria.

Sindicaliștii din învățământ sunt în grevă de 8 zile în timp ce examenele terminale bat la ușă, existând riscul înghețării anului școlar.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22