Pe aceeași temă
Decizia a fost luată cu 25 de voturi 'pentru' și o abținere (Mihai Sturzu — PSD).
Printre prioritățile enunțate de viitorul ministru al Culturii în discursul susținut în fața parlamentarilor din Comisiile pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă se numără: elaborarea și trimiterea către Parlament a Codului Național al Patrimoniului; un nou concept al finanțării creatorilor de cultură, printr-o aplicație mai flexibilă; lansarea și proiectarea unei noi săli de concerte în București; consolidarea unor clădiri de patrimoniu cu risc seismic ridicat care adăpostesc instituții de cultură.
Miniștrii propuși de premierul desemnat Dacian Cioloș au fost audiați luni în comisiile de specialitate din Parlament, marți urmând să primească votul de învestitură în plenul reunit.
Din 2000 este conferenţiar la Catedra de Limba şi Literatura franceză a Universităţii din Bucureşti, iar din 2001 Director al Centrului de cercetare «Fundamentele Modernităţii Europene» al Universităţii din Bucureşti.
Între 2006 și 2011 a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Marele Ducat de Luxemburg.
A fost director al mai multor granturi de cercetare.
Declaratii Vlad Alexandrescu in timpul audierilor (preluare Hotnews):
- am acceptat aceasta propunere acum doua zile. Inca nu am apucat sa vizitez ministerul. Atunci voi putea lua mai atent contact cu problemele de acolo.
- in programul de guvernare am introdus o restanta din ultimele mandate: codul patrimoniului. Elaborarea si trimiterea catre Parlament a codului devine o urgenta si o sa va rog sa ne sprijiniti in acest sens fiindca, dupa dezbaterea publica, va ajunge la d-voastra.
- este nevoie de un nou concept de finantare la nivelul creatorilor de cultura. Formele de obtinere a finantarii sunt foarte birocratice. Are si avantaje, din punct de vedere al profesionalismului, dar si un dezavantaj, crearea de specialitati, cei care nu reusesc din primele incercari renunta. Aplicatia pentru proiectele culturale sa fie cat mai simpla. Acest lucru nu se poate fara o echipa interministeriala, care va propune modificari in legislatie.
- lansarea si proiectarea unei noi sali de concerte in Bucuresti. Cred ca aceasta este o prioritate. Nu va putea fi finantat doar cu finantare romaneasca. Trebuie accesate fonduri europene.
- includerea pe axe bugetare prioritare consolidarea unor cladiri de patrimoniu cu risc seismic ridicat care adapostesc institutii de cultura.
- drept de veto in Comisia Nationala a Monumentelor Istorice pentru monumente si zone protejate. Acum avizul lor este consultativ.
Dupa prezentarea programului, Vlad Alexandrescu a spus cateva cuvinte despre tragedia din Club Colectiv: "Vreau sa spun ceva ce nu s-a spus despre tragedia din Club Colectiv. Oamenii aceia faceau un act de cultura. Era o trupa de rock care isi lansa un album nou. Lansarea se petrecea intr-un spatiu urban industrial, intr-un cartier din Bucuresti. Acolo se facea cultura. Acest lucru trebuie sa ne atraga atentia: cultura este cea care poate reface increderea intre societate si guvernanti si poate ca acest lucru s-a intamplat intre o administratie locala cu anumite semne de intrebare si niste patroni care doreau sa faca bani. Acesta este punctul zero, a pierdut un procent de finantare din PIB si a ajuns in punctul cel mai de jos", a declarat acesta.