Pe aceeași temă
Cu privire la momentul luării deciziei, și în cazul lui Iohannis și în cel al lui Dăncilă, cei mai mulți dintre votanți au hotărât încă dinainte de primul tur de scrutin cu cine vor vota: 66% cu Iohannis și 69% cu Dăncilă. În ziua votului au decis 9% pentru Iohannis și 19% cu Dăncilă, arată un sondaj IRES făcut la ieșirea de la urne pentru stabilirea profilului votanților candidaților din al doilea tur al alegerilor prezidențiale de duminică: Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă.
Criteriul principal al alegerii au fost calitățile candidatului, la Klaus Iohannis - 62%- și prea puțin partidul care îl susține - 24% - iar în cazul lui Dăncilă motivele alegerii sunt împărțite între partidul care o susține (46%) la concurență cu calitățile ei (44%).
Cât privește repartiția pe genuri, este un relativ echilibru și între votanți și în împărțirea votului între bărbați și femei: dacă la Iohannis raportul e perfect - 50% femei cu 50% bărbați - pe Dăncilă au preferat-o femeile, cu puțin peste 50% dintre votanții ei și 46% bărbații.
Criteriul care face o delimitare certă a profilului de alegători între cei doi candidați este vârsta.
Astfel, doar 13% dintre votanții lui Iohannis au peste 65 de ani, spre deosebire de cei 38% care au votat-o pe Dăncilă. Votanții cu vârste între 45 și 64 de ani au optat pentru Iohannis în proporție de 36% în timp ce 40 la sută au votat pentru Dăncilă. 21% cu vârste între 35 și 44 de ani au votat pentru Iohannis și 12% pentru Dăncilă. Procentul celor care l-au votat pe Iohannis din grupa de vârstă de 25-34 de ani este mai mult decât dublu față de cei care au votat-o pe Dăncilă din aceeași grupă de vârstă (19% vs 12%).
O distincție majoră între cei doi o face școlaritatea: 34% dintre votanții lui Iohannis au studii superioare, în timp ce doar 17% dintre votanții lui Dăncilă au absolvit o facultate. Un procent aproape egal de votanți cu studii medii au votat pentru ambii canditați (55% Iohannis, 56% Dăncilă).
Dar ceea ce face cu adevărat diferența între profilurile celor care i-au votat pe Iohannis și Dăncilă este statutul ocupațional: 50% dintre votanții lui Dăncilă sunt pensionari, în timp ce pentru Iohannis au votat doar 18% pensionari și 11% persoane casnice sau fără ocupație au votat pentru Dăncilă și 8% pentru Iohannis.
Cei mai mulți angajați îi are Iohannis: 58%, în timp ce doar 32% dintre cei care au votat-o pe Dăncilă sunt angajați.
Votanții lui Iohannis sunt preponderent de la oraș: 62% și 38% din mediul rural, în timp ce 52% dintre voturile pentru Dăncilă provin de la oraș și 48% din mediul rural.
Cât privește împărțirea pe regiuni: pe Iohannis l-au votat 37% din Ardel, 44% din zona Sud + București+Dobrogea și 19% dintre votanții săi sunt din Moldova.
În schimb, 53% dintre votanții lui Dăncilă sunt din zona Sud + București+Dobrogea, 25% din Ardeal și 22% din Moldova.
Sondajul s-a făcut cu intervievarea a 24.671 de subiecți, la ieșirea de la urne, prin metoda TAPI (față în față, cu ajutorul tabletei). Eroarea de eșantionare este de 2%