Pe aceeași temă
Milioane de facturi au fost umflate in luna ianuarie pentru ca distribuitorii si furnizorii de energie electrica sa se finanteze dupa bunul plac, fara sa aiba costurile aferente, a declarat pentru Ziare.com ministrul Energiei, Virgil Popescu, la emisiunea "Dialogurile Ziare.com".
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat pentru Ziare.com ca el insusi a fost victima acestei mici escrocherii, cand s-a trezit cu o factura de 970 de lei, adica un consum de 1.500 de kWh pe luna intr-un apartament in care nu mai sta nimeni.
„Inainte de 20 ianuarie a aparut un ordin nou al ANRE care lasa in dezbatere publica trei luni de zile posibilitatea de alegere a furnizorului de catre clienti. Am iesit si atunci am spus ca 6 milioane de clienti daca nu sunt informati nu se vor putea muta niciodata intr o piata concurentiala si atunci", a spus ministrul.
In sfarsit, ANRE a reactionat si a publicat un alt ordin prin care sa mentina serviciul universal si dadea dreptul furnizorilor de a oferi discount-uri de la pretul serviciului universal la cel mai bun pret pe care il aveau un portofoliu, in asa fel incat pe o perioada de sase luni de zile clientii sa plateasca cel mai mic pret din piata care era calculat ca pret de serviciu universal minus discount pana la cel mai mic pret din piata.
Cu toate acestea au aparut facturi fara acest discount si au mai aparut niste anomalii in piata pe care le-a sesizat chiar el, in aceasta situatie, fiind fiul sau, la locuinta de o are in Bucuresti.
"Firma de energie electrica, nu pot sa ii dau numele, dar da, m-am trezit cu o factura, pentru luna ianuarie, de vreo 970 RON, care probabil daca nu era asa mare o plateam si nici nu sesizam. Cand m-am uitat pe factura am vazut ca aveam un consum estimat de 1500 de kWh in conditiile in care in apartament acolo nu mai sta nimeni", spune ministrul.
Potrivit lui, fiul sau lucreaza in telemunca si nu sta in apartament, lucreaza de acasa, din Severin, deci practic nu era consum.
"Intrand pe fir si interesandu-ma, am aflat ca sunt consumuri estimate pe care distribuitorii le citesc si le trimit la furnizori pentru facturi. Am primit reclamatii si de la alti romani, reclamatii venite la mailurile de pe minister, cu acelasi lucru, cu facturi mult mai mari. Nu numai ca nu era discount dar erau si facturi mult mai mari", ne-a mai declarat Virgil Popescu.
Furnizorii impreuna cu distribuitorii incarca facturile romanilor prin estimari mult mai mari in aceasta perioada de iarna urmand ca ulterior, o luna, doua, trei, patru, cinci, in functie de consumul fiecaruia sa isi recupereze banii.
"Putem spune ca se finanteaza pe banii romanilor fara dobanda. Dupa parerea mea, este complet in afara oricarui cadru legal. Cred ca este o mica escrocherie. La factura mea de 970 de lei m-am uitat de trei ori la ea ca sa vad ce se intampla pana am descoperit", a adaugat ministrul.
Comentarii 3
Gh. Popescu - 02-08-2021
Când o să ne intre în cap că niciodată nu se va mai ieftini nimic în ţara asta. Piaţa liberă, la noi, înseamnă doar preţuri tot mai mari; restul - vorbe, vorbe - despre liberalizări de preţ, despre libera concurenţă, despre sloganul - E alegerea ta! Toate rămân gargară să-şi umple şi policienii gura cu ceva! Elita politică nu va resimţi nicio creştere de preţ; orice scumpire e pe seama buzunarului celui mai mic. Cine nu ştia povestea asta? Doar cel care vrea să se lase păcălit cu bună ştiinţă.
RăspundeCetățean responsabil - 02-07-2021
Am primit factura fiscală la energie electrică. Întortocheată mai este factura de energie electrică, cu prețuri de pe piața concurențială, cu tarife reglementate și cu costuri reglementate. Ca să o verifici trebuie să ai multă răbdare și timp. Sunt informat că tipul tarifului este „Preț SU cu reducere”. Pentru cine nu știe SU înseamnă serviciul universal. Mai sunt informat că se „aplică o reducere de 0,01 lei/KWh la prețul de serviciul universal pentru clienții casnici.” Am constatat că chiar cu reducerea aplicată, tariful unui KWh de energie electrică a crescut în ianuarie 2021, cu aproximativ 10 bani față de 30 decembrie 2020. Pentru cei care aruncă monezile de 1 (un) ban pe jos când le primesc rest de la supermarketuri, poate părea puțin. Dar să nu uităm că prețul unui KWh este de ordinul zecilor de bani. Majorarea transpusă în procente este de aproximativ 20 %, iar fără reducere este de aproximativ 22 %. Reducerea se aplică numai până în 30 iunie anul curent. Ținând cont că Guvernul Cîțu a majorat salariul minim cu 3 %, majorarea prețului la energie electrică cu 20 %, respectiv 22 % după 30 iunie 2021, cum vi-se pare? Asta în condițiile când tarifele reglementate și costurile reglementate rămân neschimbate. Dar, deja am fost informat, odată cu factura, că prețul certificatelor verzi (cost reglementat) a crescut.
RăspundeCetățean responsabil - 02-06-2021
Să inițieze o lege prin care să se interzică estimările, abonamentele și autocitirile, să rămână numai citirile de contor. Pe vremea când România era condusă de Ceaușescu, se plătea după ce venea cititorul de contor. Acum au venit șmecherii, și ca să aibă profit maxim, au introdus abonamente (consumi nu consumi plătești o sumă pe zi), estimări și autocitiri de contor. Dacă transmitea indexul autocitit vânzătorului, în perioada impusă de vânzătorul de energie, nu pățea ceea ce a pățit. Dorești energie electrică sau gaze naturale, neapărat trebuie să lucrezi pentru furnizorii și vânzătorii de energie, în calitate de client.
Răspunde