Profitând de liberalizarea pieței de energie, furnizorii au umflat facturile de la 1 ianuarie

Laurentiu Gheorghe | 05.02.2021

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că milioane de facturi au fost umflate de distribuitorii și furnizorii de energie electrică în luna ianuarie, fără creșterea costurilor aferente.

Pe aceeași temă

Milioane de facturi au fost umflate in luna ianuarie pentru ca distribuitorii si furnizorii de energie electrica sa se finanteze dupa bunul plac, fara sa aiba costurile aferente, a declarat pentru Ziare.com ministrul Energiei, Virgil Popescu, la emisiunea "Dialogurile Ziare.com".

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat pentru Ziare.com ca el insusi a fost victima acestei mici escrocherii, cand s-a trezit cu o factura de 970 de lei, adica un consum de 1.500 de kWh pe luna intr-un apartament in care nu mai sta nimeni.

„Inainte de 20 ianuarie a aparut un ordin nou al ANRE care lasa in dezbatere publica trei luni de zile posibilitatea de alegere a furnizorului de catre clienti. Am iesit si atunci am spus ca 6 milioane de clienti daca nu sunt informati nu se vor putea muta niciodata intr o piata concurentiala si atunci", a spus ministrul.

In sfarsit, ANRE a reactionat si a publicat un alt ordin prin care sa mentina serviciul universal si dadea dreptul furnizorilor de a oferi discount-uri de la pretul serviciului universal la cel mai bun pret pe care il aveau un portofoliu, in asa fel incat pe o perioada de sase luni de zile clientii sa plateasca cel mai mic pret din piata care era calculat ca pret de serviciu universal minus discount pana la cel mai mic pret din piata.

Cu toate acestea au aparut facturi fara acest discount si au mai aparut niste anomalii in piata pe care le-a sesizat chiar el, in aceasta situatie, fiind fiul sau, la locuinta de o are in Bucuresti.

"Firma de energie electrica, nu pot sa ii dau numele, dar da, m-am trezit cu o factura, pentru luna ianuarie, de vreo 970 RON, care probabil daca nu era asa mare o plateam si nici nu sesizam. Cand m-am uitat pe factura am vazut ca aveam un consum estimat de 1500 de kWh in conditiile in care in apartament acolo nu mai sta nimeni", spune ministrul.

Potrivit lui, fiul sau lucreaza in telemunca si nu sta in apartament, lucreaza de acasa, din Severin, deci practic nu era consum.

"Intrand pe fir si interesandu-ma, am aflat ca sunt consumuri estimate pe care distribuitorii le citesc si le trimit la furnizori pentru facturi. Am primit reclamatii si de la alti romani, reclamatii venite la mailurile de pe minister, cu acelasi lucru, cu facturi mult mai mari. Nu numai ca nu era discount dar erau si facturi mult mai mari", ne-a mai declarat Virgil Popescu.

Furnizorii impreuna cu distribuitorii incarca facturile romanilor prin estimari mult mai mari in aceasta perioada de iarna urmand ca ulterior, o luna, doua, trei, patru, cinci, in functie de consumul fiecaruia sa isi recupereze banii.

"Putem spune ca se finanteaza pe banii romanilor fara dobanda. Dupa parerea mea, este complet in afara oricarui cadru legal. Cred ca este o mica escrocherie. La factura mea de 970 de lei m-am uitat de trei ori la ea ca sa vad ce se intampla pana am descoperit", a adaugat ministrul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22