Prognoza de toamnă. Creșterea de 4,5% pentru 2018 anticipată de CNP este totuși cea mai optimistă

Redactia | 10.11.2018

Creșterea economică pentru 2018 a fost rectificată în prognoza de toamnă a Comisiei Naționale de Prognoză în scădere cu 1 punct procentual, la 4,5% față de 5,5 anunțat în vară.

Pe aceeași temă

In plus, noua prognoza privind economia Romaniei din acest an este mult sub cea din aprilie si ianuarie, de cate 6,1%, informeaza Mediafax.

In schimb, produsul intern brut nominal (PIB nominal) este estimat sa fie de 949,6 miliarde de lei, o crestere de aproape 0,49% fata de proiectia din iulie, ceea ce ii da spatiu guvernului sa se incadreze in limita de deficit bugetar de 3%. Creșterea PIB-ului nominal nu este o bucurie pentru că el reprezintă de fapt inflație, adică scăderea puterii de cumpărare a românilor.

Deficitul bugetar la noua luni a fost de 1,77%, 16,8 miliarde de lei, de 2,2 ori mai ridicat decat in aceeasi perioada a anului trecut. Deficitul bugetar de anul trecut a fost de 2,9% din PIB, iar cresterea economica a fost de 6,9%, PIB-ul nominal fiind 858,7 miliarde de lei.

De asemenea, institutia a corectat, in prognoza de toamna, si proiectia pentru anul viitor, la 5,5%, de la 5,7%, cat a anuntat la cele trei proiectii anterioare din acest an. Nivelul nominal al PIB este estimat la 1.022,5 miliarde de lei, in crestere de la 1.017,5 miliarde de lei in iulie. In schimb, pentru 2020 si 2021, prognoza a fost mentinuta la 5,7%, respectiv 5%. De asemenea, aceeasi estimare de 5% a fost pastrata si pentru PIB-ul din 2022.

Comisia Europeana (CE) a revizuit, joi, semnificativ in scadere, estimarile referitoare la cresterea economiei Romaniei in 2018, de la 4,5% la 3,6%.

Totodata, in 2019 mizeaza pe un avans de 3,8%, fata de 3,9% cat estima in primavara, potrivit previziunilor economice de toamna publicate joi de Executivul comunitar. Pentru 2020, Executivul comunitar indica un avans de 3,6%.

"Boom-ul economic al Romaniei se calmeaza pe masura ce ritmul de crestere a consumului privat incetineste iar contributia negativa a exporturilor nete la crestere continua sa se inrautateasca. Pe perioada de prognoza PIB-ul este estimat sa creasca mai moderat", se arata in previziunile Comisiei Europene.

Replica ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, a fost una dura la adresa oficialilor Comisiei Europene. Teodorovici i-a contrazis pe expertii Comisiei Europene care au revizuit in scadere estimarile referitoare la cresterea economiei Romaniei in 2018 si a spus ca Guvernul ia in calcul estimarile transmise de CE sau FMI, insa cresterea economica din acest an va fi cea prognozata de Executiv.

"In fiecare an e o discutie continua si Fondul Monetar, care a fost ieri, am avut discutii cu Fondul Monetar, cei de la Comisia Europeana, Consiliul Fiscal si, repet, este o parere pe care o luam in calcul, e de bun simt si corect sa iei in calcul toate aceste puncte de vedere, noi ca si Guvern ne mentinem mai departe acelasi punct de vedere ca va fi o crestere economica asa cum am prognozat", a declarat ministrul de Finante.

"Istoria arata ca noi am avut dreptate de-a lungul timpului, inchiderile de an, executia bugetara de la an la an au aratat ca ceea ce Guvernul a anticipat a fost si corect, ca am vorbit de fonduri europene, ca am vorbit de deficit, inflatie", a adaugat Teodorovici.

Si Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit recent, in jos, estimarile privind evolutia economiei romanesti, atat in acest an, cat si anul viitor, ca urmare a moderarii stimulentelor care au stat la baza cresterii robuste inregistrate in 2017.

Daca in luna aprilie FMI estima ca, in 2018, Malta si Romania vor inregistra in acest an cea mai mare crestere economica din Europa, de 5,7% si, respectiv, 5,1%, acum FMI si-a revizuit, in jos, prognozele referitoare la avansul economiei romanesti pana la 4% in 2018, cu 1,1 puncte procentuale mai putin decat estima in primavara.

Amintim ca Guvernul a aprobat recent prima rectificare bugetara din acest an, care are la baza o crestere economica prognozata de 5,5%.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22