Programele lui Dragnea, Vitamina D și Panorama, intră în bugetul pe 2019. Deficitul crește la 2,76%

Laurentiu Gheorghe | 15.02.2019

Parlamentarii vor da votul final pe proiectele legilor bugetului de stat și cel al asigurărilor sociale pe 2019. Deficitul bugetului a crescut la 2,76% din PIB pentru a finanța alocațiile pentru copii.

Pe aceeași temă

După lungi discuții, Camera Deputaților a modificat Legile privind plafoanele pentru mărirea deficitului bugetar de la 2,55% la 2,76% din PIB, pentru ca să poată fi majorate alocațiile pentru copii.

"În anul 2019, plafonul soldului primar al bugetului general consolidat este de minus 14.838,6 milioane de lei”, se arată în amendamentul adoptat vineri de Camera Deputaților, la articolul 3 din proiectul de lege.

Deputații din opoziție au acuzat Puterea că nu este constituțional să se susțină plata pentru alocații din deficitul bugetar.

"Ne cereți să revotăm în Camera Deputaților o lege care a primit deja votul acestei Camere. Ați întors-o la Comisia de buget, acolo i-ați dat un raport suplimentar și astăzi o întoarceți în plen. Această modificare pe care ne-o propuneți este complet neconstituțională. Este prima data când se întâmplă lucrul acesta. Creați un precedent periculos. Puteți să tăiați din altă sursă de finanțare, cum ar fi pensiile speciale, astfel încât să nu modificăm aceste plafoane. Nu distrugeți regulamentul Camerei deputaților.”, a declarat liderul deputaților USR din Camera Deputaților, Raluca Prună.

"PNL a propus și a reușit sa obțină prin vot majorarea alocațiilor pentru copii. Sursa de finanțare pe care PNL a găsit-o venea dint-un excedent bugetar. Ați schimbat sursa de finanțare. Este problema dumneavoastră. Deficitul bugetar nu este niciodată sursă de finanțare a unei construcții”, a declarat liderul deputaților PNL, Raluca Turcan.

Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților, a transmis opoziției că regulamentul este respectat.

"V-aș ruga să citiți articolul 133 în care se precizează ce înseamnă procedura legislativă. Noi, până când președintele Camerei, sub semnătura președintelui Camerei, o lege nu se trimite președintelui României, aceasta suntem în procedură de adoptare. Atâta timp cât aceasta lege a fost adoptata miercuri la prânz, cele doua zile se împlinesc astăzi la prânz. Am constatat anumite neconcordanțe. Era mai bine să plece această lege către președinte și să îi solicităm să ne-o retrimită și să o punem în concordanță cu Lege bugetului sau, așa cum am găsit soluția pentru a modifica plafoanele, pentru ca, începând din 1 martie, toți copiii din România, mărind deficitul, să putem mări alocațiile?”, a spus Opoziției Florin Iordache, care a prezidat ședința plenului Camerei.

În timpul dezbaterii, deputatul PMP Corneliu Bichineț i-a transmis lui Liviu Dragnea că nu toți „oamenii care au funia la gât, sfârșesc prin a fi spânzurați”.

"Am primit destul semnale de acasă că un sfert din copiii țării au plecat flămânzi și în această dimineață. Dle Liviu Dragnea, ați fost lovit din toate direcțiile în perioada aceasta. Să știți de la un străin, nu toți oamenii care au funia la gât, sfârșesc prin a fi spânzurați. Acest buget, dacă trebuie să-l mai discutăm două zile, două zile stăm să-l discută”, a afirmat Bichineț.

În varianta adoptată, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, deficitul bugetar era prevăzut la 12.708 milioane lei.

Un alt amendament adoptat, vineri, de Comisia de buget prevede la Anexa 1 următoarele: "Plafoane nominale ale cheltuielilor totale și ale cheltuielilor de personal pe anul 2019. Bugetul general consolidat – cheltuieli totale 337.207,6 mil. lei, cheltuieli de personal 102.420,1 milioane lei”.

În format adoptată, miercuri de plenul Camerei Deputaților, proiectul de lege prevedea că "plafoanele nominale ale cheltuielilor totale pentru bugetul general consolidat pentru anul 2019 este de 335.076,8 milioane lei, din care 102.420,1 milioane lei reprezintă cheltuielile de personal”.

Raportul de admitere al Comisie de buget-finanțe urmează să primească votul în plenul de vineri dimineață al Camerei Deputaților, for decizional pentru proiectul de lege. După ce deputații au adoptat modificarea Legii privind plafoanele, va urma plenul reunit al Parlamentului, de la ora 10.30, în care va fi dat votul final asupra proiectului de buget pentru 2019.

Modificarea Legii privind plafoanele vine în contextul adoptării amendamentului la proiectul de buget, în plenul reunit de joi, care prevede majorarea alocației de stat pentru copii de la 84 de lei la 150 lei. Inițial modificarea a fost propusă de deputatul PNL Robert Sighiartău, iar sursa de finanțare pentru o astfel de majorare era prevăzută în excedentul înregistrat de bugetul asigurărilor sociale.

Vineri, proiectele legilor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de statambele documente vor fi supuse votului final.

Senatorii şi deputaţii a adoptat, joi, în plenul reunit, articolele proiectului bugetului de stat pe 2019 şi anexele sale care cuprind bugetele principalilor ordonatori de credite, fiind acceptate mai multe amendamente.

Potrivit lui preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, sursa de finanţare pentru majorarea alocaţiilor va fi deficitul bugetului general consolidat care ar creşte astfel de la 2,55% la 2,76%. Dragnea a explicat că pentru schimbarea deficitului bugetar este necesară modificarea legii plafoanelor bugetare.

Bugetul Serviciului de Informaţii Externe s-a diminuat, în plen, cu 30.000.000 de lei, printr-un amendament care a fost iniţial respins în Comisiile de buget-finanţe.

Senatorii şi deputaţii au adoptat în plen şi un amendament al lui Liviu Dragnea care prevede suplimentarea bugetelor Ministerului Sănătăţii şi CNAS cu 295.000.000 lei, bani care provin din bugetul SRI. Această sumă e destinată finanţării programului privind vitamina D, a programului "Panorama", care presupune testări prenatale ale femeilor însărcinate, programului de testare a markerilor tumorali şi programului "Diabet juvenil".

De asemenea, bugetul Academiei Române a fost majorat în plen, printr-un amendament, cu 350.000 lei pentru editarea şi publicarea clasicilor literaturii române în ediţii ştiinţifice integrale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22