Programul PNL prevede dreptul CSM de a sesiza Guvernul cu proiecte de lege privind sistemul judiciar

M. B. | 23.05.2015

Pe aceeași temă

PNL propune în programul său de guvernare acordarea a 6% din PIB pentru sistemul de sănătate, începând  cu 2016, introducerea dreptului CSM de a sesiza Guvernul cu proiecte de lege privind organizarea sistemului judiciar, și formarea unui mecanism de lobby internațional construit în jurul a două firme străine recunoscute internațional, transmite Agerpres.

 

Documentul este intitulat "Reclădirea Națională" și va fi prezentat sâmbătă, la Consiliul Național al PNL.

 

Pentru consolidarea independenței Justiției, liberalii vor să introducă "obligația Guvernului de a motiva adoptarea proiectelor de lege privind statutul CSM, organizarea judiciară și statutul magistraților, adoptate și trimise Parlamentului fără avizul CSM sau cu avizul negativ al CSM".

 

De asemenea, PNL dorește existența unui "aviz conform al CSM privind textele din proiectul de revizuire a Constituției promovate de Guvern, care privesc independența Justiției, separația puterilor în stat, statutul magistraților și rolul Consiliului Superior al Magistraturii".

 

În domeniul Sănătății, PNL prevede o "finanțare corectă a sistemului printr-o creștere treptată, anuală".

 

"Obiectivul este alocarea a cel puțin 6% din PIB, începînd cu anul 2016. Fondurile suplimentare vor fi alocate", cu precădere, pentru creșterea salarizării personalului medical, investiții, programe naționale de sănătate și de prevenție, susținerea medicinei primare, creșterea bugetelor spitalelor, creșterea accesului la medicamente", se menționează în programul de guvernare al PNL.

 

Lobby internațional

 

PNL mai propune realizarea unor "grupuri strategice" la nivelul Executivului, precum și crearea unui mecanism de lobby internațional pentru România.

Programul prevede "constituirea unui Comitet Internațional de Sprijin pentru interesele României, compus din personalități economice, diplomatice și politice internaționale care simpatizează cu România, atât de cetățenie română, cât și străină".

 

Totodată, liberalii propun "angajarea prin licitație publică internațională a două firme de lobby, recunoscute internațional, cu prezență la Washington, Bruxelles, Berlin și Moscova, pentru promovarea intereselor românești, în special a celor economice" , adăugând că "zona de diplomație clasică și de securitate" vor rămâne în competența MAE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22