Programul Rabla pentru electrocasnice 2022 demarează în 17 iunie

L. G. | 09.05.2022

Ediția 2022 a programului Rabla pentru electrocasnice va începe în data de 17 iunie, iar prima etapă se va termina pe 14 iulie, a anunțat ministrul Mediului.

Pe aceeași temă

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat că Rabla electrocasnice va începe așa de târziu pentru ca oamenii să aibă timp să se documenteze pentru a decide exact ce vor să-și cumpere. Două condiții importante se modifică.

Bugetul de anul acesta va fi de 100 milioane lei, față de 75 milioane lei în 2021. Anul trecut, mulți și-au luat vouchere, dar nu le-au folosit, astfel că s-au utilizat cam 40 de milioane lei, deci puțin peste jumătate din buget. Cei de la Mediu ar vrea ca gradul de utilizare să fie apropiat de 100% în acest an. A doua etapă din program va fi la final de 2022.

Prima sesiune Rabla electrocasnice începe pe 17 iunie, pentru ca publicul să se poată documenta. Ministrul Tanczos Barna spune că a existat un trend ciudat în 2021: multă lume s-a înscris în program și mulți nu au folosit voucherele. „Probabil că oamenii nu s-au documentat. Anul acesta le dăm posibilitatea să facă acest lucru și să afle ce aparate sunt mai eficiente”.

O schimbare importantă este că voucher-ele emise trebuie transformate în cumpărătură în 7 zile, în loc de 15 zile ca până acum, deci cine a obținut voucher-ul trebuie să-l valorifice în cel mult șapte zile. „Prin această presiune creăm un mecanism mai eficient, iar cine s-a documentat și s-a decis trebuie să meargă în cel mult 7 zile să valorifice acest cupon prin care să reducă prețul de cumpărare”, spune ministrul. Condiția a fost introdusă și din cauza ratei reduse de utilizare a voucherelor în 2021.

Va începe în iunie programul și pentru ca retailerii să aibă timp pentru stocuri.

Încă o schimbare este că NU se va mai putea solicita în diverse sesiuni voucher pentru același tip de echipament. „Au fost persoane care, practic, ocupând un loc în prima etapă, nu au lăsat alți cetățeni să se înscrie în program: au solicitat voucher, nu l-au valorificat și au revenit și în a doua etapă pentru același lucru”.

Anul acesta, dacă cineva a cerut voucher pentru mașini de spălat în prima etapă din program și nu l-a valorificat, nu va mai putea cere voucher tot pentru mașini de spălat în etapa a doua, ci trebuie să solicite cupon pentru alt tip de aparat.

 

Calendarul pentru prima sesiune Rabla

Prima ediție începe pe 17 iunie ora 10, va exista o săptămână de înregistrare a beneficiarilor (oamenii să-și facă în platforma electronică conturi și urmează 3 etape pentru solicitare a voucherelor)

  • Etapa 1: 25 iunie - 1 iulie; mașini de spălat rufe, spălat vase și frigidere, buget 25 milioane lei

  • Etapa 2: 1 - 7 iulie, tablete și laptop-uri, buget 10 milioane lei

  • Etapa 3: 8 - 14 iulie, aparate de aer condiționat, aspiratoare, uscătoare de rufe, buget 15 milioane lei

Buget total pentru prima sesiune: 50 milioane lei

 

Valoarea voucherelor:

  • 500 lei - laptop-uri

  • 400 lei - mașini de spălat rufe, aparate de aer condiționat, mașini de spălat vase, frigidere, uscătoare de rufe

  • 300 lei - tablete

  • 200 lei – aspiratoare

Fără televizoare

„Am eliminat televizoarele pentru că riscam să transformăm acest program într-un program doar pentru ele. Cred că anul trecut am asigurat un sprijin suficient de mare pentru televizoare”, a spus ministrul Tanczos Barna care a menționat că cele mai energofage echipamente sunt aparatele de aer condiționat și alte aparate mari care consumă mult.

„Succesul programului nu se poate măsura în numărul de TV-uri cumpărate”, a spus ministrul, întrebat de ce televizoarele nu mai sunt incluse în Rabla. Succesul programului, spune el, ar trebui să se măsoare în numărul de lăzi frigorifice sau frigidere cumpărate.

„Nu cred că un astfel de program trebuie să se concentreze pe televizoare, ci pe echipamente ce ajută gospodăriile să consume mai puțin. Pe acele echipamente se va concentra programul”.

În 2021 au fost cumpărate 110.000 de echipamente noi prin Rabla electrocasnice, aparate eficiente din punct de vedere energetic.

Ne așteptăm la un interes mai mare în 2022, spun cei de la Mediu.

Trebuie, la fel ca în trecut, predat un produs similar la schimb, cu două excepții: pentru laptop sau tabletă se poate preda un echipament dintr-o clasă superioară din punct de vedere energetic.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22