Proiect: Compensație de 5 lei/zi pentru deținuții care nu au beneficiat de recursul compensatoriu

Laurentiu Gheorghe | 06.02.2019

Sindicatele din Administrația Penitenciarelor spun că se pregătește compensarea financiară a deținuților pentru condițiile necorespunzătoare, și care nu au beneficiat de recursul compensatoriu.

Pe aceeași temă

Numărul celor care ar beneficia de proiectul de lege elaborat de Ministerul Justiției ar fi de peste 90.000 de foști deținuți. Aceștia sunt deținuții care nu au beneficiat de legea recursului compensatoriu prin care li s-au micșorat pedepsele din cauza condițiilor necorespunzătoare, conform legii intrate în vigoare în octombrie 2017. Compensația financiară este de 5 lei pentru fiecare zi pe care ar fi câștigat-o în baza recursului compensatoriu.

Liderul Federaţiei Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, Sorin Dumitraşcu, spune că a făcut un calcul care arată că ar putea beneficia de aceste compensații financiare aproximativ 90.000 de foști deținuți, iar impactul bugetar ar depăși 70 de milioane de lei.

Persoanele care execută sau au executat în condiții necorespunzătoare pedepse sau măsuri privative de libertate și care nu au beneficiat de prevederile art. 551 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate pot beneficia de compensații financiare acordate ca măsură compensatorie, prevede proiectul.

Poate beneficia de compensație "orice persoană interesată care consideră că execută sau a executat o pedeapsă sau măsură privativă de libertate, în condiții necorespunzătoare în sensul definit de art. 55^1 alin.(3) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, pe o durată mai mare de 2 zile".

"Procedura reglementată în prezenta lege nu împiedică repararea pagubei materiale sau daunei morale în cazul privării ori restrângerii de libertate în mod nelegal potrivit procedurii reparării pagubei materiale sau a daunei morale în caz de eroare judiciară sau în caz de privare nelegală de libertate, ori în alte cazuri, în condițiile Codului de procedură penală", prevede proiectul de act normativ.

5 lei pentru fiecare zi câștig neacordată

Perioada pentru care se oferă compensația financiară se calculează începând cu 24 iulie 2012. Atunci, CEDO a emis decizia prin care constată că România nu respectă standardele minime pentru deținuți. Beneficiază de compensații deținuții eliberați până în octombrie 2017, când a intrat în vigoare legea recursului compensatoriu, în baza căreia au fost eliberați înainte de termen peste 14.000 de deținuți.

Potrivit proiectului, compensația financiară se va calcula înmulțind zilele-câștig ce li s-ar fi cuvenit cu o sumă de 5 lei pentru fiecare zi-câștig neacordată. "Comisia evaluează ansamblul condițiilor de detenție ale persoanei private de libertate și stabilește compensația zilnică în funcție de întinderea prejudiciului cauzat", prevede proiectul.

Pentru persoanele care au executat între 2 și 29 de zile în condiții necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executată, suplimentar, câte 1/5 zile la fiecare zi executată o zi la fiecare 6 zile executate. O altă variantă este: "pentru persoanele care au executat între 2 și 29 de zile în condiții necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executată, suplimentar, câte o zi la fiecare tranșă de 5 zile".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22