Pe aceeași temă
Din punct de vedere al cetățeanului, propunerea este benefică, deoarece ar avea acces la informații mai ușor și ar crește transparența din administrația publică, însă pentru jurnaliști s-ar crea un dezavantaj, deoarece ar putea pierde din exclusivitatea anumitor subiecte pe care le-au gândit.
„După comunicarea informației de interes public solicitate, răspunsul transmis solicitantului se publică și pe pagina de internet a autorității sau instituției publice, conform Anexei 1, cu anonimizarea datelor cu caracter personal” conform unei completări aduse articolului 22.
„Teoretic, ține de buna practică să facă asta. Că dacă ai folosit resursele publice să aduni informații, ar trebui sa aibă acces mai multă lume la ele. Dar da, poate fi un dezavantaj pentru un jurnalist. Varianta de compromis ar putea să fie un delay de 24 -48 de ore, sau chiar mai mare între comunicarea răspunsului către solicitant și afișarea pe site”, a explicat pentru G4Media.ro Cristina Lupu, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent.
Secretariatul General al Guvernului (SGG) a publicat pe site-ul instituției un proiect de modificare a normelor de aplicare a Legii 544/2001, legea informațiilor publice, ce are ca scop, teoretic, o îmbunătățire a modului în care această lege funcționează deja.