Pe aceeași temă
Donțu propune modificarea Legii privind organizarea judiciară (nr. 304/2004), dar și a Codului de procedură civilă și Codului de procedură penală, în sensul stabilirii unei sancțiuni pentru nerespectarea principiului repartizării aleatorii a dosarelor, cu folosirea sistemului informatizat, potrivit Digi24
Decizia pronunțată de un complet „care nu a fost învestit cu respectarea dispozițiilor legale privind distribuirea aleatorie a dosarului” să fie lovită de nulitate, spune propunerea senatorului PSD.
De asemenea, se mai precizează în proiect, judecătorul care nu poate participa la judecată „din motive obiective, temeinic motivate și care nu puteau fi prevăzute” va trebui înlocuit cu unul din judecătorii de permanență din ziua respectivă, și acesta desemnat prin repartizare aleatorie.
Coordonatorul activităților anticorupție pentru Expert Forum, Laura Ștefan, consideră că o măsură precum cea inclusă în proiectul de lege nu ar face decât să „inducă o problemă în sistem”, deoarece ar plana asupra tuturor hotărârilor judecătorești semne de întrebare. „Cred că, în acest moment, problema aceasta a repartizării aleatorii este suficient de bine reglementată prin intermediul căilor de atac, inclusiv căile de atac extraordinare”, a declarat expertul anticorupție pentru Digi24.
Potrivit acestuia, mai există, în cazul apariției unor cazuri de manipulare a sistemului de repartizare aleatorie, și instrumentul plângerilor disciplinare împotriva magistratului.
”Nu avem nevoie de o normă în plus, ci de respectarea legii în vigoare”, a mai arătat Laura Ștefan.
Senatorul PSD Ovidiu Donțu semnat anul trecut, alături de senatorii Ioan Chelaru (PSD) și Cristiana Anghel (PC), o altă inițiativă controversată potrivit căreia măsurile preventive (reținere, control judiciar, arest la domiciliu sau arestare preventivă) să poată fi dispuse doar dacă rezultă din probe „indicii temeinice” că persoana respectivă a săvârșit o infracțiune. Proiectul de lege care conține amendamentul menționat se află încă în Parlament, pe agenda Comisiei juridice a Camerei Deputaților.