Proiect: Hotararile din dosarele care nu au fost repartizate aleatoriu, lovite de nulitate

Iulian Popescu | 11.01.2016

Senatorul PSD Ovidiu Donțu a depus la sfârșitul anului 2015 un proiect de lege prin care hotărârile pronunțate de instanță să fie lovite de nulitate atunci când apar nereguli în repartizarea aleatorie a dosarelor de judecată.

Pe aceeași temă

 

Donțu propune modificarea Legii privind organizarea judiciară (nr. 304/2004), dar și a Codului de procedură civilă și Codului de procedură penală, în sensul stabilirii unei sancțiuni pentru nerespectarea principiului repartizării aleatorii a dosarelor, cu folosirea sistemului informatizat, potrivit Digi24

 

Decizia pronunțată de un complet „care nu a fost învestit cu respectarea dispozițiilor legale privind distribuirea aleatorie a dosarului” să fie lovită de nulitate, spune propunerea senatorului PSD.

 

De asemenea, se mai precizează în proiect, judecătorul care nu poate participa la judecată „din motive obiective, temeinic motivate și care nu puteau fi prevăzute” va trebui înlocuit cu unul din judecătorii de permanență din ziua respectivă, și acesta desemnat prin repartizare aleatorie.

 

Coordonatorul activităților anticorupție pentru Expert Forum, Laura Ștefan, consideră că o măsură precum cea inclusă în proiectul de lege nu ar face decât să „inducă o problemă în sistem”, deoarece ar plana asupra tuturor hotărârilor judecătorești semne de întrebare. „Cred că, în acest moment, problema aceasta a repartizării aleatorii este suficient de bine reglementată prin intermediul căilor de atac, inclusiv căile de atac extraordinare”, a declarat expertul anticorupție pentru Digi24.

 

Potrivit acestuia, mai există, în cazul apariției unor cazuri de manipulare a sistemului de repartizare aleatorie, și instrumentul plângerilor disciplinare împotriva magistratului.

 

”Nu avem nevoie de o normă în plus, ci de respectarea legii în vigoare”, a mai arătat Laura Ștefan.

 

Senatorul PSD Ovidiu Donțu semnat anul trecut, alături de senatorii Ioan Chelaru (PSD) și Cristiana Anghel (PC), o altă inițiativă controversată  potrivit căreia măsurile preventive (reținere, control judiciar, arest la domiciliu sau arestare preventivă) să poată fi dispuse doar dacă rezultă din probe „indicii temeinice” că persoana respectivă a săvârșit o infracțiune. Proiectul de lege care conține amendamentul menționat se află încă în Parlament, pe agenda Comisiei juridice a Camerei Deputaților.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22