Pe aceeași temă
USR va negocia numai pe programul de guvernare şi "exclusiv" cu Dacian Cioloş, în situaţia în care acesta va fi susţinut după alegeri de noua majoritate parlamentară pentru a forma guvernul. USR nu va negocia poziţii de miniştri, nu va sprijini un guvern cu persoane controversate:
"Propunerea noastră de prim-ministru este Dacian Cioloş, în situaţia în care această propunere se va materializa, adică vor exista jumătate plus unu din mandatele de parlamentar pentru domnia sa, vom negocia exclusiv cu domnia sa, nu vom face o alianţă cu celelalte partide care-l vor susţine. Vom negocia exclusiv pe program, în sensul că acele lucruri, inclusiv achiziţiile publice de care am vorbit, vor fi în programul de guvernare cu termene de realizare. Îi vom lăsa atributul de a găsi cele mai potrivite persoane pentru poziţiile de miniştri, secretari de stat şi toate celelalte. Evident că e legitim ca celelalte partide care susţin acest guvern să îşi propună miniştri, însă noi vom avea un cuvânt de spus asupra calităţii lor, adică n-o să vedeţi într-un guvern sprijinit de noi persoane controversate", a explicat Nicuşor Dan, citat de Evenimentul zilei.
Propunerile USR pentru sustinerea pe care o va acorda urmatorului guvern dupa parlamentarele din 11 decembrie:
Educatie
- extinderea programului "Scoala pentru toti" la toate scolile sarace
- subventionarea activitatilor "Scoala dupa Scoala" – pentru reducerea abandonului scolar
Sanatate
- un plan de investitii in infrastructura
- corelarea investitiilor cu nevoile reale ale pacientilor
- depolitizarea managementului infrastructurii de sanatate
- cresterea nivelului de finantare pana la minim 6% din PIB
Infrastructura:
- simplificarea-debirocratizarea legislatiei privind proiectele mari de investitii
- crearea unei noi structuri responsabile de proiectele de autostrazi
- crearea unui fond unitar de dezvoltare a Romaniei, cu unificarea bugetelor nationale de dezvoltare cu fondurile europene pentru eliminarea principalei surse de coruptie politica din Romania.
Alte proiecte
- eliminarea risipei din banul public,
- promovarea agriculturii: ca solutie la problema saraciei si subdezvoltarii din satele romanesti.
- reorganizarea cadrului de sustinere a antreprenorialului
- orientarea spre cresterea valorii adaugate in economie.
Crearea de structuri:
- Crearea unei platforme unice pentru instrumentele de finantare - pe modelul InvestRomania, prin dezvoltarea unui punct unic de contact si interventie - de la ministerele: Economiei, Fondurilor Europene, Agriculturii, Dezvoltarii si Finantelor.
- Promovarea Grupurilor de Actiune Locala (GAL) ca instrument de ridicare a satului romanesc, ca parteneriate public-private (constituite deja prin ordonanta de guvern) si care sa reuneasca reprezentanti ai sectorului public, agentilor economici si societatii civile locale.
Crearea de fonduri:
- Crearea unui Fond National de Reabilitare a Cladirilor cu Risc Seismic
- Crearea Fondului "Libertatea" pentru de-oligarhizarea Republicii Moldova.
Desfiintari de structuri
- Desfiintarea academiilor impostoare prin care s-ar economisi 4 milioane de euro anual: Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale si Academia Oamenilor de Stiinta.
- Crearea programului "Stiinta pentru toti", pentru popularizarea ultimelor descoperiri stiintifice si tehnologice, ca program de interes national care va finanta granturi de maximum maxim 5000 euro, cu aplicatii creative de popularizare a stiintei in scoli. In acest program vor fi implicate autoritatile locale ca surse de co-finantare si prin aplicare la fonduri europene.