Pe aceeași temă
Proiectul de modificare a Legii Audiovizualului, inițiat de USR, care obligă posturile de radio și televiziune să prezinte ca informații de interes public "argumente medicale bazate pe dovezi" și să includă în emisiunile în care abordează teme de sănătate "opinia unui medic specialist cu experiență în tema abordată" a fost adoptat de Camera Deputaților cu 264 de voturi pentru și un singur vot împotrivă, scrie Hotnews.ro.
Proiectul de lege merge acum la Senat, care este for decizional.
Inițiat de parlamentarii USR Tudor Pop, Emanuel Ungureanu (ambii membri ai Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților), Adrian Wiener (membru al Comisiei de Sănătate din Senat), Cristian Ghinea și Dan Barna. Inițiativa a fost semnată de majoritatea membrilor Comisiei de Sănătate.
"Așa cum există fake news în politică, există fake news și în sănătate", declara, în luna iulie, deputatul USR Tudor Pop, inițiatorul propunerii legislative, într-un interviu acordat HotNews.ro. Deputatul USR explica, atunci, că și-a propus să stopeze dezinformările din sănătate, precum cele "rostogolite" de anti-vacciniști sau cele de tip "salata de țelină amestecată cu salată de varză poate fi un tratament alternativ la cancer" printr-un proiect de lege ce vizează sancționarea televiziunilor, dacă nu cer și opinia unui medic.
Potrivit inițiatorilor propunerii legislative, o situație ce ar putea fi prevenită prin această propunere legislativă este "comunicarea iresponsabilă privind vaccinarea, în condițiile în care OMS arată că vaccinarea salvează anual peste 3 milioane de vieți", iar "părinții nu vaccinează copiii din cauza mesajelor anti-vaccinare din mass-media".