Pe aceeași temă
Premierul Ciucă a ținut să mulțumească ân decshiderea ședințe de guvern de luni Ministerului Justiției pentru proiectul de lege privind desființarea SIIJ, dar și CSM, pentru avizul pozitiv acordat.
„Este un obiectiv din programul de guvernare, cât și un obiectiv în cadrul MCV. Aș vrea să mulțumesc tuturor celor care au fost implicați nemijlocit în elaborarea acestui proiect de lege, Ministerului Justiției și desigur CSM, pentru că au colaborat și iată astăzi putem să analizăm și să aprobăm acest proiect de lege care va fi înaintat parlamentului”, a declarat Ciucă, în deschiderea ședinței de guvern.
Biroul Permanent al Camerei va stabili marți calendarul procesului legislativ. Cel mai probabil, la finalul săptămânii, joi și vineri, proiectul va fi dezbătut în comisiile de specialitate iar săptămâna viitoare ar putea avea loc votul în plenul Camerei Deputaților, urmând ca proiectul să fie trimis la Senat.
Proiectul de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost pus în dezbatere publică în 21 ianuarie, iar vineri a primit aviz favorabil din partea plenului CSM.
Proiectul a generat critici în spațiul public, unele voci reclamând că va fi creat, de fapt, SIIJ 2.0. Prin acest proiect DNA este scoasă din ecuație, dosarele privind presupuse fapte de corupție săvârșite de magistrați urmând să fie instrumentate de către Parchetul General și de parchetele curților de apel.
Conform proiectului de lege, competențele Secției speciale vor fi transferate de fapt către o nouă structură, denumită de Predoiu "sistem inspirat de modelul Parchetului European".
Nucleul central va fi la Secția de Urmărire penală și criminalistică a Parchetului General, unde 12 procurori vor avea competențe pe dosarele vizând presupuse fapte de corupție ale magistraților. DNA - singura unitate de parchet specializată în fapte de corupție - este exclusă astfel din schemă, cerință exprimată cu insistență atât de PSD, cât și de UDMR. Pe lângă cei 12 procurori, vor avea competențe pe astfel de fapte 30 de procurori (câte doi) de la fiecare parchet de curte de apel din țară.
Cei 42 de procurori vor fi propuși de către procurorul general, în cazul celor de la Parchetul general, respectiv de către șefii parchetelor curților de apel și vor fi desemnați de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii.
Întrebat despre excluderea DNA din acestă schemă, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu spunea că "o altă soluție tehnică pentru desființarea SIIJ nu e posibilă politic în acest moment", el precizând că noul proiect a fost agreat de toate partidele din coaliție. El a susținut că nu va fi vorba, de fapt, despre o altă structură care să înlocuiască SIIJ, ci despre un nou sistem, invocând modelul Parchetului European.
Ministrul Justitiei, Cătălin Predoiu, susținea ca secția specială va fi desființată cel târziu în martie, asa cum prevede programul de guvernare.