Pe aceeași temă
Florin Iordache a convocat marți la ora 10:00 toți membrii comisiei pentru schimbările legislative pentru ora 15:30 pentru aprobarea proiectului de modificare a codurilor penale, care urmează să ajungă mâine în plenul senatului pentru a fi votat.
Activitatea din Parlament s-a accelerat în ultimele trei săptămâni, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, care se luptă în instanță ca să scape de condamnarea la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul Bombonica s-a enervat că guvernul a refuzat să facă acest lucru prin adoptarea unei ordonanțe de urgență care ar conduce la închiderea a sute de dosare penale deschise pe numele fruntașilor PSD.
Pe 5 aprilie, Dragnea a solicitat Guvernului să înceteze cu discuţia despre Coduri şi anunțat că Parlamentul va finaliza procedura pe marginea acestora în regim de urgență.
Deputatul PSD Florin Iordache i-a spus marți ministrului Justiției, Tudorel Toader, în debutul ședinței comisiei speciale dedicate modificării Codului penal, că a venit neinvitat la ședință și i-a reproșat că nu a modificat el actul normativ prin ordonanță de urgență.
Iordache a mai spus că cele două Coduri vor fi modificate urgent în Parlament, adoptându-se doar acele dispoziții declarate constituționale de CCR, și vor fi trimise președintelui care astfel, în opinia sa, nu le mai putea ataca la Curte.
”Suntem aici pentru că dintr-o regretabilă eroare Guvernul nu a reușit să implementeze modificările declarate constituționale la Codul penal. Azi nu am invitat niciun reprezentant al ministerului. Ministerul Justiției a avut la dispoziție patru luni să ducă la îndeplinire dispozițiile și ne-am trezit că suntem în aceeași situație. Deci poziția noastră este de a discuta, iar acele articole neconstituționale să fie eliminate, să trimitem Sentului Codul penal cu articolele declarate constituționale și să fie adoptat mâine (miercuri – n. red.). Săptămâna viitoare să fie adoptat și de Camera Deputaților. Președintele să aibă două legi, Codul penal și Codul de procedură penală, cu acele articole declarate constituționale, să vedem atunci pe ce mai poate ataca la Curtea Constituțională”, a declarat Florin Iordache în debutul ședinței comisiei speciale pe care o conduce.
UDMR, prin vocea deputatului Marton Arpad, s-a declarat de acord cu modificarea urgentă a celor două Coduri, asigurând astfel majoritatea necesară adoptării lor.
Modificările propuse de Florin Iordache la Codul penal, identice cu cele din proiectul de OUG, conform G4Media.ro:
La articolul 75 alineatul (1), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„d) acoperirea integrală a prejudiciului material cauzat prin infracţiune, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, dacă făptuitorul nu a mai beneficiat de această circumstanţă într-un interval de 5 ani anterior comiterii faptei. Circumstanţa atenuantă nu se aplică în cazul săvârşirii următoarelor infracţiuni, dacă au produs un prejudiciu material: tâlhărie, piraterie, furt calificat, fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice.”
Articolul 100 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 100. – (1) Liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă:
a) cel condamnat a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin două treimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 15 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;
b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;
c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;
Articolul 155 se modifică şi va avea următorul cuprins:
Art. 155. „Întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale
Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe pentru fiecare faptă şi persoană prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului în cadrul procesului penal.
După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie.
Prescripţia înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripţie prevăzut în art. 154 este depăşit cu încă jumătate.
Alte modificări propuse de Florin Iordache, declarate constituționale de CCR, dar neincluse în proiectul de OUG:
La articolul 269, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(3) Favorizarea săvârşită de un membru de familie sau afin până la gradul II nu se pedepseşte.”
„(4) Nu constituie infracțiunea prevăzută la alin. (1) următoarele:
a) emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative;
La articolul 290, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(3) Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia.”
La articolul 308, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (3) și (4), cu următorul cuprins:
„(3) Dacă infracțiunile prevăzute la art. 295 (delapidarea – n. red.) și art. 297 – 300 (abuzul în serviciu, neglijența în serviciu – n. red.) au produs un prejudiciu material, iar făptuitorul acoperă integral prejudiciul cauzat, în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, limitele prevăzute la alin. (2) se reduc la jumătate.
(4) Dispozițiile alin. (3) se aplică tuturor persoanelor care au comis împreună una dintre faptele prevăzute de alin. (1), indiferent dacă plata a fost efectuată doar de unul sau o parte dintre aceștia.”