Proiectul legii educației deschide calea pentru promovarea rudelor în posturi universitare

L. G. | 14.09.2022

Proiectul legii Cîmpeanu privind învățământul superior coboară ștacheta condițiilor de examinare a angajaților din universități care vor să promoveze în carieră didactică.

Pe aceeași temă

Dacă legea educației 1/2011, în vigoare astăzi, prevede că „nu pot fi membri ai comisiilor constituite pentru organizarea și desfășurarea examenului în vederea promovării în cariera didactică persoanele care au soțul sau soția, rude ori afini până la gradul al patrulea inclusiv în rândul candidaților”, actualul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, propune în proiectul legii învățământului superior ca interdicția să se aplice doar până la gradul gradul al doilea, scrie G4Media.ro

Ceea ce înseamnă că ar urma să se poată examina între ei verii, unchii și mătușile din universități pentru a decide dacă merită să promoveze pe un post de lector universitar, şef de lucrări universitar, conferenţiar universitar sau profesor universitar.

Proiectul Legii învățământului superior inițiat de Sorin Cîmpeanu și lansat în dezbatere:

Art. 208 (1) Nu pot fi membri ai comisiilor constituite pentru organizarea şi desfăşurarea examenului în vederea promovării în cariera didactică persoanele care au soţul sau soţia, rude ori afini până la gradul al doilea inclusiv în rândul candidaţilor.

Comparație – Ce prevede Legea educației în vigoare astăzi (LEN 1/2011):

Articolul 294^1

(5) Nu pot fi membri ai comisiilor constituite pentru organizarea și desfășurarea examenului în vederea promovării în cariera didactică persoanele care au soțul sau soția, rude ori afini până la gradul al patrulea inclusiv în rândul candidaților.

Proiectul Legii Cîmpeanu detaliază care sunt funcţiile didactice pe care personalul didactic titular din universitate are dreptul să promoveze în cariera didactică prin acest examen (Art. 207 (1) ):

  • lector universitar/şef de lucrări universitar;

  • conferenţiar universitar;

  • profesor universitar

În ceea ce privește regimul incompatibilităților, de remarcat că Sorin Cîmpeanu nu introduce în proiectul său de lege a învățământului superior niciuna dintre incompatibilitățile aduse de Legea Miclea-Funeriu în 2011 și eliminate în forță în decembrie 2012 de Ecaterina Andronescu: incompatibilitățile rector-parlamentar sau rector-deținător de funcții de conducere în cadrul unui partid politic nu se regăsesc nici astăzi în propunerea Cîmpeanu.

În schimb, proiectul Legii Cîmpeanu asigură mandate nelimitate pentru rectorii universităților, care potrivit proiectului de lege Cîmpeanu pot fi și lideri în partide politice, și parlamentari. Amintim declarația recentă a inițiatorului acestui proiect de lege, aflat la al treilea mandat de rector (deși legea prevede doar 2 mandate de rector, dar și posibilitatea unui al 3-lea dacă precedentele nu sunt complete) și la al doilea de ministru: S-ar putea să vă dau o veste proastă, să fiu și-n al patrulea mandat de rector, pentru că nu e o limită.

Sorin Cîmpeanu este rector al USAMV și parlamentar de două mandate, este rector din 2012 și concomitent cu poziția de rector a ocupat și funcțiile de conducere în următoarele partide: a fost copreședinte ALDE, prim-vicepreședinte Pro România, iar acum este vicepreședinte PNL. Cîmpeanu este, din 2013, și președintele Consiliul Național al Rectorilor din România.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22