Proiectul legii vaccinării, la un pas de a fi adoptat după ce a zăcut peste 2 ani în sertar

Laurentiu Gheorghe | 02.03.2020

Proiectul de lege privind vaccinarea a fost votat în Comisia pentru Sănătate a Camerei Deputaților urmând a merge pentru votul în plen, Camera fiind for decizional.

Pe aceeași temă

„Încă nu am terminat raportul, am terminat şedinţa comisiei în care am dezbătut Legea vaccinării. Dacă până acum mergeam pe acest concept unanim, al obligativităţii informării, de astăzi putem vorbi şi despre o obligativitate a vaccinării. Dar nu vorbim despre un consimţământ prezumat, aşa cum el era trecut iniţial în proiectul de lege, acest punct a fost scos din lege, celelalte obligaţii rămânând incluse în lege, începând de la nivelul medicilor, la nivelul Ministerului Sănătăţii, Caselor de asigurări şi aşa mai departe. Consimţământul prezumat ar fi însemnat că de la naştere oricine ar fi considerat că îşi dă consimţământul pentru a fi vaccinat. Nu, acest consimţământ trebuie obţinut”, a explicat preşedintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, Florin Buicu.

El a precizat că sancţiunile, în principiu, au rămas aceleaşi, pornind de la avertisment, într-o primă fază, ulterior fiind prevăzute amenzi.

În forma adoptata in comisie se mentine obligativitatea medicilor de familie sa initieze discutii explicative si informative. Daca parintele refuza vaccinarea atunci, va fi contactat de specialistii unui grup de consiliere format la nivelul directiilor de sanatate publica si, daca refuza si aici participarea la discutiile informative si sa își vaccineze copilul, atunci se va decide aplicarea unui sistem progresiv de amendare, ce incepe de la pragul de 500 de lei si poate ajunge pana la un maxim de 10.000 de lei.

În proiect a ramas si obligativitatea statului de a asigura stocurile necesare de vaccinuri si sa faca si campanii de informare.

Totodata, este introdusa si obligativitatea vaccinarii in cazul adultilor din anumite categorii, precum cei care lucreaza in domeniul sanatatii publice, expusi riscului contaminarii si transmiterii de boli.

„Dacă există un motiv de nevaccinare, şi anume o contraindicaţie definitivă sau temporară, ei au posibilitatea, fără niciun fel de problemă, să refuze vaccinarea. Există nişte mecanisme prin care odată la 3-4 luni li se va prezenta părinţilor care este situaţia, se va discuta cu ei, li se va spune despre toate beneficiile legate de vaccinare”, a adăugat Buicu.

Principalele prevederi din proiectul de lege:

  • Accesul copiilor în școli și grădinițe, interzis în caz de epidemie. Chiar dacă nu prevede obligativitatea, legea va interzice accesul unui copil nevaccinat în comunitate (grădiniță sau școală) în cazul în care în comunitatea respectivă are loc o epidemie.

  • Stocuri de vaccinuri pe cel puțin un an. De asemenea, autoritățile vor trebui să asigure un stoc de vaccinuri cel puțin egal cu necesarul anual, au precizat sursele citate, pentru HotNews.ro.

  • Părinții care refuză vaccinarea trebuie să se informeze. Părinții care refuză vaccinarea copiilor vor trebuie să meargă la informări pe tema vaccinării.

Categoriile de vaccinări recomandate în proiectul legii vaccinării:

  • vaccinările cuprinse în Calendarul Național de Vaccinare pentru copii;

  • vaccinările impuse de situații epidemiologice care implică vaccinarea ca masură de intervenție în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;

  • vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unitățile sanitare publice și private;

  • vaccinările pentru alt personal din unitatile publice și private care prin natura atributiilor sunt expuse suplimentar la boli infecțioase sau pot reprezenta surse de infecție ce ar putea pune in pericol sanatatea publica, stabilite prin Hotarare de guvern.

Proiectul legii vaccinării, în forma adoptată de Senat, poate fi consultat aici.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22