Pe aceeași temă
Documentul stipulează că nicio privatizare nu va mai avea loc în următorii cinci ani. Mai mult, acţiunile şi activele de la companiile care au fost dovedite în instanţă a fi privatizate fraudulos vor fi naţionalizate, iar statul statul va trebui să îşi recupereze prejudiciul.
Conform inițiatorilor, astăzi, „procesul de privatizare a participaţiilor statului nu mai este o necesitate economică, iar resursele statului nu au nevoie de o asemenea sursă bugetară”. În opinia lor, interzicerea privatizărilor pentru următorul cincinal va da posibilitatea statului „să-şi reevalueze portofoliul de participatii, să efectueze investiţii şi sã-şi eticientizeze prezenţa în acţionariatul operatorilor economici care funcţionează în sectoarele de interes economic strategic”. Proiectul menționează că în cazul participaţiilor statului cu o valoare de până la 2 milioane de lei, dispoziţiile privind suspendarea procesului de privatizare nu se aplică.
Statul va trebui să adopte măsuri pentru recuperarea prejudiciilor de la ce care au comis infracţiuni în procesul de privatizare sau în procedura de acordare a despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv: „repararea prejudiciilor aduse intereselor statului în economie ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni se realizează prin restabilirea situatiei juridice anterioare săvârşirii infracţiunii”.
Urmează ca documentul să treacă prin aprobarea Camerei Deputaţilor, iar apoi să fie trimis preşedintelui Iohannis, spre promulgare.