Proiectul parteneriatului civil între persoane de același sex, respins de senatori

Laurentiu Gheorghe | 19.03.2019

Senatul a respins două proiecte de lege care instituiau parteneriatul civil între persoane de același sex în scopul organizării vieții comune ca familie.

Pe aceeași temă

Senatorii au respins cu majoritate de voturi repoarte de respingere pentru cele două proiecte, unul inițiat de PSD, USR, UDMR și PNL și cel de al doilea aparținând unui deputat ALDE și unui independent.

"Parteneriatul civil reprezinta uniunea liber consimtita intre doua persoane, incheiat in conditiile legii", prevede al doilea proiect. Astfel, notiunea de parteneriat civil este definita in proiect drept "uniunea dintre doua persoane de sex diferit sau de acelasi sex prin declararea sa in fata ofiterului de stare civila in scopul organizarii vietii private comune si a gospodaririi impreuna", prevedea proiectul de lege initiat de deputatii Andrei Gerea si Ion Popa.

O alta prevedere a initiativei ALDE arata ca partenerii aveau obligatia sa intretina copiii celuilalt partener. Parteneriatul civil inceta prin decesul sau declararea judecatoreasca a mortii unuia dintre parteneri. Acesta se putea desface prin decizia unilaterala a unuia dintre parteneri consemnata in scris de catre ofiterul de stare civila.

"Nu putem trece peste cerintele Curtii Europene a Drepturilor Omului care ne obliga sa oferim tuturor cuplurilor o recunoastere si protectie legala a relatiei lor si sa respectam dreptul fundamental la viata privata. Nu putem sa ignoram drepturile si nevoile copiilor nascuti in afara casatoriei. Proiectul de lege este benefic tuturor persoanelor care au ales sa nu se casatoreasca, dar traiesc impreuna, ca sot si sotie, de ani si zeci de ani. Legea parteneriatului civil ofera o forma de protectie si partenerilor de acelasi sex, punand capat unei discriminari si marginalizari pe care romanii au demonstrat recent ca o resping", a declarat senatorul USR Vlad Alexandrescu, unul dintre initiatorii proiectului de lege.

Senatul a respins cele doua propuneri legislative, in calitate de prim for sesizat, decizionala pentru proiecte fiind Camera Deputatilor.

Asociatia MozaiQ a reactionat spunand ca votul este unul rusinos si arata ca politicienii nu au inteles semnalul cetatenilor de la referendumul din octombrie 2018 privind modificarea Constitutiei.

"Votul dat astazi (luni - n.r.) de majoritatea senatorilor este unul rusinos si arata din nou ca politicienii nu au inteles semnalul dat de cetateni la referendumul din octombrie 2018, privind modificarea Constitutiei. Astazi, in Romania exista peste 400.000 de cupluri necasatorite, care au relatii trainice si de durata si care nu beneficiaza de nicio protectie din partea statului in cazuri de urgente medicale, mostenire, partajul bunurilor comune sau asigurari medicale", precizeaza reprezentantii Asociatiei MozaiQ, printr-un comunicat de presa.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22