Pe aceeași temă
Comisia de aparare din Senat aduce explicatii cu privire la proiectul de lege privind securitatea cibernetica. Senatorii motiveaza adoptarea actului legislativ prin necesitatea asigurarii unui cadru legal in fata amenintarilor cibernetice. Comisia mai arata ca proiectul nu vizeaza persoanele fizice, potrivit Agerpres.
"Proiectul de lege nr. 580/ 2014 privind securitatea cibernetică a României nu se adresează persoanelor fizice, utilizatoare de internet, prevederile legii se aplică 'persoanelor juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietari, administratori, operatori sau utilizatori de infrastructuri cibernetice'", se arată într-un comunicat al acestei comisii remis sâmbătă presei.
Potrivit sursei citate, textul de lege definește infrastructurile cibernetice drept "infrastructuri din domeniul tehnologiei, informației și comunicații, constând în sisteme informatice, aplicații aferente, rețele și servicii de comunicații electronice".
"Cu alte cuvinte, legea nu face obiectul reglementării activității posesorilor individuali de computere", precizează comisia.
Senatul a adoptat vineri, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, care prevede constituirea Sistemului Național de Securitate Cibernetică (SNSC), acesta reunind autoritățile și instituțiile publice cu responsabilități și capacități în domeniu.
Potrivit proiectului de lege, autoritățile și instituțiile publice din SNSC colaborează cu deținătorii de infrastructuri cibernetice, mediul academic, mediul de afaceri, asociațiile profesionale și organizațiile neguvernamentale.
Activitatea SNSC va fi coordonată la nivel strategic de Consiliul Suprem de Apărare a Tarii.